Jouw gezondheid

Waarom kiezen zoveel mensen voor een plantaardig dieet?

Waarom kiezen zoveel mensen voor een plantaardig dieet?

Veganisme is in opkomst

 

Is het jou ook opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer mensen veganist worden? Je beeldt het in je in ieder geval niet in. Onderzoek heeft aangetoond dat alleen al in Groot-Brittannië het aantal veganisten tussen 2014 en 2019 is verviervoudigd. Meer dan 600.000 mensen volgen er nu een veganistische levensstijl.

 

Het is niet zo dat er één specifieke reden aan te wijzen is voor deze toename van veganisten. Een scala aan redenen heeft ervoor gezorgd dat zovelen van ons ervoor kiezen veganist te worden. Sommigen willen hun milieu-impact verminderen of dierenrechten steunen, terwijl anderen zich juist weer aangetrokken voelen tot de potentiële gezondheidsvoordelen.

 

Lees verder om te ontdekken wat nou precies de oorzaak is van deze toename van het aantal veganisten.

 

Een verlangen om de milieu-impact te verminderen.

 

Klimaatverandering is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Dit zorgt er dan ook voor dat we steeds nauwer letten op wat we eten en wat voor invloed onze voedselconsumptie heeft op het milieu. Minder vlees eten komt vaak voor in het lijstje met de beste dingen die je kunt doen om onze planeet te helpen. Wanneer je een plantaardig dieet volgt, draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik en ontbossing.

 

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om helemaal geen plastic meer te gebruiken of nooit meer in een auto te stappen, is het volgen van een veganistisch dieet een haalbare manier om een echt verschil te maken. Nu de huidige klimaatcrisis steeds meer aandacht krijgt in de media, is het een logisch gevolg dat steeds meer mensen interesse krijgen in een veganistische lifestyle. Kom meer te weten over dierenrechten.

 

Een verlangen om de milieu-impact te verminderen

 

Dierenrechten krijgen de laatste tijd steeds meer aandacht. Dankzij documentaires zoals Cowspiracy, Forks Over Knives en The Game Changers op Netflix worden steeds meer mensen geconfronteerd met de harde realiteit van de veeteelt. Combineer dat met de daadkrachtige campagnes van liefdadigheidsinstellingen zoals Viva! en het wordt steeds lastiger voor mensen om de ogen te sluiten voor dierenmishandeling.

 

Bovendien zijn dierenrechten allang niet meer het alleenrecht van een kleine nichegroep. Beroemdheden, van Lewis Hamilton tot Billie Eilish, hebben hun steun voor dierenrechten uitgesproken op social media. Wanneer een van jouw idolen veganisme promoot, zul je er hoogst waarschijnlijk direct meer over te weten willen komen. En je hebt geluk, want het internet staat boordevol informatie om te lezen, te bekijken en te beluisteren.

 

De zoektocht naar manieren om gezonder te leven.

 

Een groot aantal mensen kiest voor een plantaardig dieet omdat ze interesse hebben in de gezondheidsvoordelen. Het is onderhand bewezen dat het minderen van de hoeveelheid vlees en zuivel die je consumeert, kan leiden tot een lager cholesterolgehalte, een gezonder hart en een langere levensverwachting. Bovendien kan het overstappen op een plantaardig dieet je helpen af te vallen en aandoeningen zoals diabetes helpen voorkomen.

 

Wanneer mensen veganist worden om gezondheidsredenen, kiezen ze er doorgaans voor veel rauwkost te eten, waarbij ze vlees- en zuivelalternatieven vermijden. Anderen hebben ethische redenen om voor een veganistische lifestyle te kiezen en zijn minder gezondheidsbewust. Er is geen goede of verkeerde manier om veganist te worden, en juist om deze reden is het eenvoudig voor mensen om een plantaardig dieet te vinden dat bij hen past. Grotere beschikbaarheid van veganistische producten.

 

Mensen die tien jaar geleden veganist werden, hadden geluk als ze in de plaatselijke supermarkt een pakje sojamelk vonden. Tegenwoordig zijn er volledige schappen gewijd aan veganistische melk, kaas, yoghurt, ‘vlees’ en nog veel meer. Luxeproducten zoals veganistisch ijs en veganistische pizza zijn op steeds meer plekken te vinden. Dit betekent dat veganisme je keuzevrijheid niet langer beperkt.

 

veganisme

 

Veganistische maaltijden zijn onderhand de snelst groeiende afhaaloptie in het Verenigd Koninkrijk. Het aantal verkochte veganistische afhaalmaaltijden nam tussen 2016 en 2018 met maar liefst 388% toe. Grote ketens zoals Pizza Express en Wagamama hebben nu speciale veganistische menu’s. Je kunt dus gerust uit eten gaan als veganist. Het feit dat veganisme een eenvoudige optie is geworden, betekent dat meer mensen bereid zijn om de levensstijl een keertje uit te proberen, en dat ze hem doorzetten zodra ze de voordelen ervan inzien.

 

Meer vertrouwen in het voldoenaanvoedingsvereisten.Veganisten maken vaak grapjes over hoe vaak hen wordt gevraagd waar ze hun eiwitten dan wel niet vandaan halen. Toch is het voldoen aan de voedingsbehoeften iets waar veel nieuwe veganisten over inzitten. Het groeiende assortiment van veganistische supplementen biedt hierbij uitkomst.

 

 

Eerder moest je al je eiwitten nog uit voedingsbronnen zoals bonen, linzen en tofoe halen, maar nu kun je jouw inname eenvoudig verhogen met veelzijdige veganistische eiwitpoeders. Dergelijke poeders zijn eenvoudig toe te voegen aan smoothies, milkshakes, haverpap en nog veel meer opties. Zo bestaat er altijd wel een passende manier om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast is het gemakkelijker geworden om plantaardige versies van vitamines te vinden die vroeger uitsluitend van dieren afkomstig waren. Zo kun je nu bijvoorbeeld vitamine D kopen die afkomstig is van planten in plaats van de schapenwol die hier vroeger voor werd gebruikt. Veel vitamines zijn tegenwoordig verkrijgbaar als handige sprays. Dit betekent dat je niet voortdurend in de weer bent met allerlei gelcapsules. 

 

Dat je een plantaardig dieet kunt volgen én aan al je voedingsbehoeften kunt voldoen, maakt de levensstijl veel aantrekkelijker.

 

Is een veganistisch dieet de juiste keuze voor jou? 

 

Als je geïnteresseerd bent in dierenrechten, het milieu of het verbeteren van je gezondheid, dan is een veganistische lifestyle zeker voor jou weggelegd. Aangezien veganisme de afgelopen jaren zo in opkomst is, profiteer je direct al van een schat aan online informatie, een enorm assortiment veganistische producten en veel hulp om ervoor te zorgen dat jij aan al je voedingsbehoeften kunt voldoen. Ontdek vandaag nog ons assortiment veganistische supplementen om direct aan de slag te gaan met jouw nieuwe veganistische lifestyle.

 

 Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert