Jouw mentale gezondheid

Tips voor het omgaan met burn-out en stress

Voel jij je wel eens gestrest of opgebrand? We hebben allemaal wel eens te maken gehad met stress. Of dat nu het combineren van je verantwoordelijkheid thuis en je werk is, of het balanceren van je sociale leven. Hoe we omgaan met stress en burn-out is echter cruciaal voor het behoud van een gezonde levensstijl en welzijn. Wij hebben de perfecte handleiding samengesteld over hoe om te gaan met stress en burn-out, inclusief gezonde trucjes en biologische vitaminen voor stressverlichting.

 

Lees verder om al onze tips voor het omgaan met burn-out en stress te ontdekken.

 

Wat is stress?

We horen vaak het woord ‘gestrest zijn’, maar wat is stress eigenlijk? Stress is de natuurlijke reactie van ons lichaam wanneer het zich onder druk gezet of bedreigd voelt. Het gebeurt normaal gesproken wanneer ons lichaam het gevoel heeft dat het de specifieke situatie waarin we ons bevinden, niet kan beheersen.

 

Hoewel het ons soms een motivatieboost kan geven als we onder druk staan, kan het langdurig ervaren van stress leiden tot fysieke, mentale en emotionele uitputting, vaak burn-out genoemd.

 

Tekenen van burn-out en stress

 

Er zijn verschillende tekenen van stress en burn-out. Dit zijn er een paar waar je op moet letten:

 

 • Kan het gevoel van angst vergroten
 • Kan de aandachtsspanne verminderen
 • Kan prikkelbaarheid verhogen
 • Kan het zelfvertrouwen aantasten
 • Kan eetgedrag beïnvloeden
 • Kan slapeloosheid verhoge

 

Wat veroorzaakt stress en burn-out?

 

We gaan allemaal anders om met stress en burn-out. Jouw stressbestendigheid kan hoger of lager zijn dan die van je leeftijdsgenoten en kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Of het nu gaat om druk op het werk, op school of thuis, er zijn allerlei situaties in het leven die tot stress kunnen leiden. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken van stress en burn-out:

 

 • Moeilijkheden in ons privéleven
 • Veranderingen in het leven, zoals verhuizen, een baby verwachten of beginnen met een nieuwe baan
 • Verhoogde werkdruk
 • Veranderingen op het werk
 • Zorgen over je eigen gezondheid of de gezondheid van naasten
 • Financiële kwesties
 • Je eenzaam voelen
 • Lage geestelijke gezondheid

 

Hoe omgaan met stress

Als je op zoek bent naar manieren om stress en burn-out te overwinnen, zijn dit 5 tips om stress te verminderen. Deze tips kun je in jouw dagelijkse routine opnemen om te proberen een burn-out te voorkomen:

 

 1. Lichaamsbeweging

 

Lichaamsbeweging kan bijdragen aan verschillende gezondheidsvoordelen. Daarbij kan het helpen om je lichaam te ontspannen en je te helpen de stress van de dag van je af te zetten. Het hoeft niet intensief te zijn; een simpele wandeling of even joggen om je lichaam in beweging te krijgen werkt ook. Zo kun jij je humeur verbeteren, dankzij de afgifte van serotonine (een gelukshormoon).

 

 1. Yoga

 

Yoga staat bekend om het kalmeren en ontspannen van het lichaam. Door het rekken en de aandacht voor je ademhaling kun jij je niet alleen specifiek concentreren op je beweging, maar het kan ook helpen je gedachten tot rust te brengen en tegelijkertijd kracht op te bouwen. Als je nog nooit yoga hebt geprobeerd, vind je hier een aantal yogabewegingen voor beginners om uit te proberen:

 

 • Berghouding: gewoon rechtop staan met een sterke houding en je voeten bij elkaar.
 • Vooroverbuiging: blijf staan, strek je uit en breng je handen naar de grond.
 • Kindhouding: begin met knielen en ga op je knieën zitten. Leun voorover en laat je voorhoofd op de grond rusten.

 

 1. Een evenwichtig dieet

 

Veel stress kan zijn tol eisen op je voeding. Ook al ben je misschien geneigd om naar je favoriete comfortfood te grijpen om eventuele tekenen van stress te verminderen, bij anderen kan het voorkomen dat ze hun eetlust verliezen. Dit kan gevolgen hebben voor het vermogen van jouw lichaam om optimaal te werken en te functioneren.

 

Een evenwichtige voeding zorgt ervoor dat het lichaam gemotiveerd blijft en energie krijgt. Een goede manier om te zorgen voor een evenwichtige voeding, vooral als je een werkweek voor de boeg hebt, is mealprepping. Bij mealprepping raden wij aan zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen en vitaminen op te nemen die het lichaam nodig heeft, zoals ijzer, magnesium en vitamine D.

 

 1. Mediteren

 

Mediteren is een snelle en gemakkelijke techniek die kan helpen de opgebouwde stress weg te nemen en prioriteit te geven aan de geestelijke gezondheid. Het kan werken om eventuele zorgen te verlichten en ervoor zorgen dat je de dingen die je stress bezorgen op een nieuwe manier aanpakt.

 

 1. Neem een bad

 

Kom tot rust van alle stress van de dag met een bad! Door een bad te nemen en jezelf onder te dompelen in warm, soppend water kun je pijn en ontstekingen verminderen, maar ook stress, angst en tekenen van burn-out verminderen. Zo kun je werken aan het verbeteren van je geestelijke gezondheid en je stressniveau beheersen voordat je naar bed gaat.

 

De beste supplementen tegen stress

 

Naast de bovenstaande stressverminderende tips zijn er ook een aantal supplementen die je aan je routine kunt toevoegen om burn-out te beheersen. Bekijk ons brede scala aan supplementen, gemaakt van natuurlijke ingrediënten die kunnen worden herleid tot hun zaden, die je kunt toevoegen aan je dieet om jouw stressniveaus te helpen verlagen.

1. Microbioom Humeur+ Capsules

 

Onze Dr. Formulated Humeur+ Microbioomsupplementen bevatten een unieke mix van microbioom, ashwagandha en biologische bosbessen, die speciaal is samengesteld om je welzijn te bevorderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

 

2. Magnesium

 

Magnesium is een cruciaal mineraal dat je welzijn kan bevorderen en verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Het volwaardige magnesiumpoeder van Garden of Life, in twee heerlijke smaken, waaronder framboos-citroen en sinaasappel, kan aan water worden toegevoegd. Een gemakkelijke manier om meer magnesium in je voeding op te nemen.

 

Meer informatie: Gezondheidsvoordelen van magnesium

 

3. Bijnierkruiden Stressbalans Kruidentabletten

 

Deze superhandige tablet met vitamine B-complex en ashwagandha is nog zo’n geweldig supplement dat kan helpen alle stress die je gedurende de dag hebt ervaren te overwinnen. Geef prioriteit aan je welzijn en beheers gevoelens van stress en burn-out met de Garden of Life’s Organics Kruiden Stressbalans Kruidentabletten.

 Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert