Jouw gezondheid

Verbeter je humeur via je dieet

De relatie tussen je dieet en je humeur is heel sterk. Hoewel velen dat niet doorhebben, kan het eten dat je in je lichaam doet niet alleen voordelig zijn voor je fysieke gezondheid maar ook voor je mentale gezondheid. Door wat meer bewust na te denken over je dieet kun je op een eenvoudige manier je stemming verbeteren en je positiever voelen. 

 

Naast lichaamsbeweging, zelfzorg en slaap is je dieet nog een factor waar je invloed op hebt om je elke dag vrolijker te voelen. Welke voedingsmiddelen kunnen onze stemming dan verbeteren? Zijn er voedingsmiddelen die onze stemming negatief beïnvloeden? Het is bewezen dat bepaalde voedselgroepen ons humeur kunnen verbeteren en andere het kunnen verslechteren. Welke zijn dat dan, en hoe kunnen ze invloed hebben op ons humeur? 

Welke voedingsmiddelen kunnen een positieve invloed hebben op je humeur? 

 

Bepaalde voeding stimuleert niet alleen je algehele humeur maar ook de algemene fitheid van je hersenen. Genoeg proteïnen, vitaminen en vezels kunnen allemaal je humeur verbeteren. 

Fruit

 

Het wordt algemeen aangenomen dat hele vruchten, zoals bessen en bananen, helpen om je vrolijker te voelen. 

 

colourful whole food fruit and vegetables

 

Bananen bevatten veel vitamine B6, wat helpt om ‘feel good’ neurotransmitters aan te maken en te produceren, zoals serotonine. Bananen bevatten ook een combinatie van suiker en vezels. Als deze twee worden gecombineerd, wordt suiker langzaam vrijgegeven in je bloedbaan. Dit helpt om je suikerniveau te stabiliseren, wat kan bijdragen aan een betere stemmingscontrole en voorkomt dat je snel geërgerd raakt en aan stemmingswisselingen lijdt. 

 

Bessen zijn ook geweldig om je humeur te boosten – ze zitten vol antioxidanten, die een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van stress, depressie en andere stemmingsstoornissen. Hierdoor voel je je positiever. 

Haver 

 

Net als bananen bevat haver een heleboel vezels, wat de opname van koolhydraten vertraagt. Hierdoor wordt suiker meer geleidelijk rechtstreeks in de bloedstroom afgegeven, waardoor je energieniveau stabiel blijft. Haver kan op verschillende manieren worden gegeten, zoals: overnight oats (koude havermoutpap), havermout, granola en muesli. Het kan zowel als ontbijt als snack worden gegeten, waardoor je elke dag gemakkelijk je dosis haver en vezels binnenkrijgt. 

 

Vette vis 

 

Bepaalde vissoorten die rijk zijn aan omega 3 zijn ook goed voor je humeur. Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren de je lichaam niet uit zichzelf kan produceren. Daarom moet je ze halen uit je dieet. Zowel zalm als tonijn bevatten bepaalde soorten omega 3, die helpen bij een lager depressieniveau en een essentiële rol spelen bij de hersenontwikkeling, bijvoorbeeld bij celsignalering. 

Pure chocolade 

 

Niet alle voedingsmiddelen die goed zijn voor ons humeur, hoeven 100% gezond te zijn. Zo maakt pure chocolade ons ook blijer. Pure chocolade heeft een lekkere smaak, textuur en geur die zelf al kunnen zorgen voor een goed humeur. Bovendien bevat het ook veel flavonoïden die de bloedstroom naar de hersenen kunnen versterken, de hersengezondheid kunnen boosten en ontstekingen kunnen verminderen. Dit kan allemaal bijdragen aan stemmingsregulatie. Pure chocolade is ook een krachtige bron van antioxidanten en bevat heel veel biologische verbindingen, die verder helpen om stressniveaus te verminderen en je humeur verbeteren. 

 

Welke voedingsmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op je humeur? 

 

Soms wil je alleen maar comfort food eten. Dit zorgt ervoor dat je blij wordt omdat je de smaak lekker vindt. Het is echter bewezen dat voedsel vol calorieën en suiker zelf al negatieve gevolgen hebben. 

Cafeïne 

 

Als we cafeïne drinken, verhoogt het energieniveau van ons lichaam, voelen we ons alerter en wakkerder dan voordat we het dronken. Hoewel dit niet slecht is, voelt je lichaam zich vaak uitgeput als deze piek voorbij is. Je hebt minder energie, zowel mentaal als fysiek. De meeste dingen zijn niet te slecht voor ons als we ze met mate nuttigen, maar te veel cafeïne kan leiden tot vermoeidheid, stemmingsschommelingen en gevoelens van depressie en angst. 

Zoete voedingsmiddelen 

 

Voedingsmiddelen vol suiker, zoals snoepjes, cake en gezoete (ontbijt)granen kunnen ervoor zorgen dat je humeur daalt. Te veel suiker kan leiden tot een piek in je bloedsuiker, waardoor je moe wordt en hoofdpijn krijgt. Een te laag suikergehalte kan dan weer leiden tot stress en angst. Deze schommelende suikergehaltes kunnen uiteindelijk leiden tot een slecht humeur.  

Koolhydraten 

 

Brood, rijst, granen en andere voedingsmiddelen vol koolhydraten kunnen een slechte invloed op je humeur hebben. Veel ongezonde koolhydraten, zoals wit brood of gebakjes kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuiker snel stijgt en daalt, waardoor je minder energie kunt hebben en sneller geërgerd raakt. 

Andere manieren om je humeur te verbeteren behalve een dieet: 

 

couple running outdoors

 

Lichamelijke oefening  

 

Lichamelijke oefening verbetert je mentale gezondheid, want het helpt angstgevoelens, depressie en een bedroefde stemming te verminderen. Lichamelijke oefening stimuleert ook ons gevoel van eigenwaarde, zorgt ervoor dat er chemische stoffen in je hersenen vrijkomen die je humeur bevorderen, zoals endorfinen, dopamine en serotinine. 

Slaap 

 

Voor stemmingsregulatie is het van essentieel belang dat we voldoende slapen. Volwassenen wordt aanbevolen 7 tot 8 uur per nacht te slapen zodat hun lichaam en geest volledig kunnen uitrusten. Het zorgt er ook voor dat je het gevoel hebt dat je beter functioneert en productiever bent, waardoor je positiever wordt. 

 

Supplementen die de stemming een boost geven 

 

Supplementen kunnen geweldig zijn om je stemming op een natuurlijke manier een boost te geven, in evenwicht te brengen en te versterken. Supplementen die je stemming een boost geven, stimuleren een positief humeur, mentaal en fysiek comfort, en een gezond mentaal en emotioneel evenwicht. 

 

 

De Microbiome Mood+-supplementen van Garden of Life stimuleren emotioneel welzijn, ontspanning en een evenwichtige spijsvertering. Daarnaast zijn ze vegetarisch, glutenvrij, biologisch en bevatten ashwagandha en bosbessen. Ashwagandha is een natuurlijk ingrediënt dat je lichaam helpt zich fysiek en psychologisch aan te passen in periodes van stress of vermoeidheid. Als resultaat hiervan kan je humeur een boost krijgen. 

 

Kom meer te weten over de verschillende vitamine-supplementen van Garden of Life: 

 

Wat zijn de beste vitamines en mineralen voor een gezonde huid?

Jouw lichaam

Wat zijn de beste vitamines en mineralen voor een gezonde huid?

2020-11-23 09:52:37van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert