Ga door naar belangrijkste inhoud
Jouw gezondheid

Waarom je na zou moeten denken over jouw darmgezondheid

Waarom je na zou moeten denken over jouw darmgezondheid
Garden of Life
Schrijver en Expert4 jaar geleden
View Garden of Life's profile

Waarom darmgezondheid belangrijk is

 

Wist je dat je darmgezondheid niet alleen invloed heeft op je spijsvertering? Het kan ook een aanzienlijke impact hebben op je immuunsysteem én op je centrale zenuwstelsel.

 

Dit heeft alles te maken met de samenstelling van jouw microbioom. Dit zijn alle levende micro-organismen die zich in het menselijk lichaam bevinden. Je microbioom is iets waarmee je geboren bent, maar je kunt het veranderen door je dieet te wijzigen en darmsupplementen te gebruiken.

 

Darmgezondheid: inzicht in het microbioom

 

Het microbioom is de verzamelnaam voor alle microben (bacteriën, schimmels en andere levende micro-organismen) die in je darmen leven. Ieders individuele microbioom is uniek. Evengoed bevat ieder microbioom zowel goede als slechte bacteriën. Voor een gezonde darmflora is het belangrijk dat er meer goede dan slechte bacteriën aanwezig zijn. Op deze manier krijgen de slechte bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen.

 

Het is zelfs zo dat je microbioom een van de belangrijkste delen van je lichaam is. Het is namelijk zo dat je hier een groot aantal van de cellen vindt die verantwoordelijk zijn voor het produceren van antilichamen wanneer je ziek bent. Daarnaast staat je microbioom nauw in verbinding met de rest van je lichaam, en dan vooral je immuunsysteem.

 

 

Dit betekent dat je microbioom van alles kan beïnvloeden: van je cholesterolgehalte tot de gezondheid van je nieren, en via het centrale zenuwstelsel kan je microbioom zelfs jouw emoties beïnvloeden.

 

Het microbioom helpt je voedsel in verschillende voedingsstoffen op te splitsen voordat ze verder worden opgenomen door het lichaam. Een diverse en gezonde voeding is dan ook van essentieel belang.

 

Leer je darmen kennen 

 

Houd je darmgezondheid goed in de gaten en probeer erbij stil te staan als iets niet helemaal goed voelt. Denk hierbij aan het ervaren van een regelmatig opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree, voortdurende vermoeidheid en zelfs een geïrriteerde huid. Een suikerrijk dieet kan sommige van deze symptomen verergeren. Ga dan ook na of je je beter voelt wanneer je minder suiker eet.

 

Hoe je jouw darmgezondheid kunt verbeteren

 

Er zijn een aantal andere manieren waarop je jouw darmgezondheid kunt verbeteren. Een aantal goede tips:

 

  • Verlaag je stressniveaus: Aangezien je darmgezondheid nauw verbonden is met de hersenen, kunnen hevige emoties je maag beïnvloeden. Maak yoga onderdeel van jouw trainingsroutine om je stressniveaus te beperken, of leer enkele ademhalingsoefeningen zodat je je beter kunt ontspannen.

 

  • Eet meer vezels of gefermenteerd voedsel: vezelrijk voedsel en gefermenteerd voedsel zoals kimchi zijn geweldige bronnen van goede bacteriën voor jouw darmen, en kunnen jouw microbioom gezond houden.
  • Blijf gehydrateerd: Ervoor zorgen dat je veel water drinkt, is net zo belangrijk voor de gezondheid van je darmen als het eten van het juiste voedsel.

 

  • Ga na of je een voedselintolerantie hebt: Als de gezondheid van je darmen je dagelijkse leven belemmert, is het een goed idee om uit te zoeken of er iets anders aan de hand is met je spijsvertering

 

  • Probeer een microbioomsupplement: Darmsupplementen bevatten levende bacteriën om je microbioom verder te diversifiëren.

 

 

Spijsverteringssupplementen

 

Bij Garden of Life vind je microbiomen die zijn ontworpen om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken. Dit doen ze aan de hand van de specifieke stammen van levende bacteriën die ze bevatten. Bovendien vind je hier darmsupplementen die speciaal zijn toegespitst op jouw geslacht.

 

Elk van onze supplementen voor de darmgezondheid kan de gezondheid van de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen, evenals andere aspecten van jouw welzijn.

Garden of Life
Schrijver en Expert
View Garden of Life's profile
gol