Jouw gezondheid

Het belang van een evenwichtige, gezonde levensstijl

In de moderne wereld kan het soms voelen alsof je constant probeert (en faalt) om een evenwicht te vinden tussen je gezondheid, gezin, werk, sociale leven en geestelijk welzijn.

Dit kan erg overweldigend zijn, maar met een paar eenvoudige aanpassingen in je levensstijl kan het evenwicht worden hersteld en kan een gezonde, evenwichtige levensstijl worden bereikt.

Wat is een gezonde levensstijl?

Lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn zijn de drie belangrijkste pijlers van een gezonde, evenwichtige levensstijl.

Als je goed voor alle drie zorgt, blijft je lichaam gezond, heb je een betere weerstand tegen ziektes en krijg je geen burn-out.

Uiteindelijk is een gezonde, evenwichtige levensstijl essentieel voor het beste leven.

Bereik een gezonde levensstijl: tips

Met de overvloed aan tegenstrijdige informatie op internet en sociale media kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe je een gezonde, evenwichtige levensstijl aanhoudt. Bovendien kan deze informatie verkeerd geïnterpreteerd worden.

Om alles terug te brengen naar de basis en je te helpen om praktijken aan te nemen die een gezonde levensstijl ondersteunen, hebben we ons gericht op vier belangrijke gebieden die een enorme impact kunnen hebben op de kwaliteit van je levensstijl en je welzijn.

Dieet

Goed eten is essentieel voor een gezonde levensstijl en zorgt ervoor dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om effectief te functioneren.

Maar gezond hoeft niet saai te zijn. Een evenwichtig dieet bevat voedsel uit alle voedselgroepen, waardoor je voeding gevarieerd en spannend blijft.

Als je je dieet wilt verbeteren, zijn dit een paar eenvoudige aanpassingen die je kunt doen om de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt te maximaliseren:

200 g fruit en 250 g groenten per dag: een belangrijke voedselgroep die rijk is aan vitaminen en voedingsstoffen.
450 mg Omega-3. Uitstekende bronnen van Omega-3 zijn onder andere spruitjes, makreel, pecannoten, zalm, sojabonen en walnoten.
Beperk je alcoholgebruik: het Voedingscentrum raadt voor zowel mannen als vrouwen aan om niet meer dan één glas alcohol te drinken per dag, waarbij het juiste glas wordt gekozen voor het alcoholgehalte van de drank.
Drink elke dag zes tot acht glazen water: dit zorgt ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft en goed blijft functioneren.
Verminder je suikerinname: gebruik waar mogelijk gezondere alternatieven voor suiker in je dieet. Kies er in plaats daarvan voor om het te vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals honing.
Verminder je inname van verzadigde vetten: boter, vet vlees en kaas bevatten allemaal veel verzadigde vetten en kunnen je risico op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen verhogen.

Een gemakkelijke manier om het eten van evenwichtige voeding te stimuleren is door onze Enzyme Organic Digest+ Tropical Fruit Chewables in te nemen. Met 29 soorten fruit en groenten in poedervorm is een van deze veganistische gummies per dag een goede manier om de opname van voedingsstoffen door je lichaam te stimuleren.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een andere geweldige manier om je op weg te helpen naar een gezonde levensstijl.

Simpelweg 150 minuten matige lichaamsbeweging per week zal je leven voorzien van een groot aantal gezondheidsvoordelen. Simpelweg 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag zal je leven voorzien van een groot aantal gezondheidsvoordelen. Deze voordelen kunnen variëren van het behouden van een gezond gewicht tot het verbeteren van je geestelijke gezondheid en het goed laten functioneren van je lichaam.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen met sporten, waarom probeer je ze dan niet allemaal? Van schermen tot voetbal, er zijn eindeloos veel sporten en activiteiten die je kunt proberen voordat je de juiste voor jou hebt gevonden. Je kunt zelfs samen met een vriend(in) sporten, omdat dit je niet alleen verantwoordelijk houdt, maar het ook leuker maakt. Lachen is tenslotte het beste medicijn.

Slaap

Hoewel velen van ons het liefst elke nacht 7-9 uur zouden slapen, kan dat soms lastig zijn.

De aantrekkingskracht van een telefoonscherm kan gemakkelijker dan je denkt kostbare slaapuren opslokken. Door je telefoon (en andere technologie) twee uur voor het slapengaan uit te schakelen, zorg je ervoor dat je geest ontspannen is en niet negatief beïnvloed wordt door het blauwe licht. Geef voorrang aan een bedtijdroutine boven piepjes.

Een ontspannen sfeer is ook belangrijk. Om van je slaapkamer een slaapparadijs te maken, introduceer je een nachtelijke kamerspray in je routine. Vijf spuitjes van onze Organics Herbal Night Spray vullen je kamer met de kalmerende geur van biologische citroenmelisse, valeriaan, passiebloem en kamille. Deze kruidige geur helpt bij het creëren van een ontspannende, slaapverwekkende sfeer.

Zelfzorg

Zelfzorg is een beetje een modewoord geworden, maar dit betekent niet dat deze stap niet belangrijk is voor een gezonde levensstijl.

Door slechts 5 minuten meditatie op te nemen in je dagelijkse routine kun je je meer ontspannen voelen. Probeer naar een meditatie-app te luisteren voordat je aan je dag begint om je te helpen focussen en je geest te ontspannen. Als bonus is dit technisch gezien een extra vijf minuten in bed.

Plezier vinden in de kleine dingen kan je geestelijke gezondheid ook verbeteren. Als je van koken houdt, waarom probeer je dan niet een paar nieuwe recepten? Als je van lezen houdt, is er dan een boekenclub waar je lid van kunt worden? Als je van kunst houdt, is er dan een plaatselijke cursus die je kunt volgen? Kleine acties tellen op en hebben invloed op het grotere plaatje van je levensstijl.

Onthoud dat het toevoegen van zelfzorg aan je dagelijkse activiteiten plezierig moet zijn en geen last. Dit zijn momenten waarop je hectische werkschema’s en verantwoordelijkheden kunt loslaten, zodat je kunt ontspannen en ontstressen.

Wanneer heb ik een gezonde, evenwichtige levensstijl?

Je hebt niet van de ene op de andere dag een gezonde levensstijl. Tips zoals die in dit artikel helpen je echter goed op weg. Probeer haalbare doelen te stellen waar je dagelijks, wekelijks of maandelijks naartoe kunt werken. Zelfs het streven om genoeg fruit en groenten te eten kan al veel bijdragen aan je welzijn.

We zijn vaak onze eigen ergste critici en vatbaar voor vergelijkingen, maar een gezonde, evenwichtige levensstijl is geen race of wedstrijd. Dit is gezond leven dat je op de lange termijn kunt volhouden, waarbij jouw behoeften op de eerste plaats komen.

Meer advies over hoe je positieve veranderingen in je levensstijl kunt introduceren, vind je hier:

Vijf manieren om voor je geestelijke gezondheid te zorgen

Jouw mentale gezondheid

Vijf manieren om voor je geestelijke gezondheid te zorgen

Wat doe jij om voor je geestelijke gezondheid te zorgen?

2022-06-27 15:28:21van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert