Jouw gezondheid

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Op het eerste gezicht lijken de voordelen van biologisch voedsel duidelijk. Biologische planten worden immers gekweekt zonder pesticiden of synthetische meststoffen, zuiveringsslib, genetisch gemodificeerde organismen of ioniserende straling. Dit klinkt natuurlijk veelbelovend, maar wat betekent het nou eigenlijk? En wat zijn nu echt de voordelen van biologische landbouw? Wij staan voor je klaar en beantwoorden graag al jouw vragen over biologische voedingsmiddelen. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken en vaststellen of dit de juiste keuze is voor jou en jouw familie.

 

Wat betekent biologisch nu echt? 

 

Mensen zijn de afgelopen jaren steeds bewuster geworden over hun gezondheid en daarmee is ook de populariteit van biologisch voedsel flink toegenomen. Maar met zoveel biologische merken die beweren puur en onbewerkt te zijn, is het belangrijker dan ooit om goed te begrijpen wat er nou eigenlijk bedoeld wordt met de term biologisch.

 

Volgens het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (de USDA) is biologisch ‘een labelterm die aangeeft dat het voedsel of landbouwproduct is geproduceerd aan de hand van goedgekeurde methoden’. Deze goedgekeurde methoden zorgen ervoor dat klanten producten kunnen vinden die onbewerkt, puur, natuurlijk en volledig vrij zijn van gifstoffen en kunstmatige toevoegingen. Merken zijn verplicht specifieke certificeringen te gebruiken om aan te geven dat hun producten daadwerkelijk biologisch zijn.

 

Zijn biologische voedingsmiddelen voedzamer? 

 

Het korte antwoord is een volmondig ‘ja’. Onderzoek heeft uitgewezen dat biologische groenten en fruit 20-40% meer antioxidanten bevatten dan conventionele groenten en fruit. En wanneer we het over de voedingswaarde hebben, wordt gedacht dat biologisch voedsel stukken voedzamer is. Dit komt omdat wanneer er geen pesticiden worden gebruikt, biologische planten van nature de productie van vitamines en antioxidanten vergroten om ongedierte af te weren. Het eindresultaat zijn gezondere producten met een betere voedingswaarde. Zijn biologische voedingsmiddelen veiliger? En zo ja, waarom dan?

 

Om verschillende redenen wordt aangenomen dat biologisch voedsel veiliger is. Een recent onderzoek van Stanford University concludeerde dat biologische producten minder worden blootgesteld aan pesticiden die giftig zijn voor mensen. Het onderzoek toonde bovendien aan dat de consumptie van biologisch varkens- en kippenvlees onze blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën kan verminderen. Dit zorgt er weer voor dat we niet immuun raken voor antibiotica.

 

De Amerikaanse regering heeft daarnaast toegegeven dat velen van ons worden blootgesteld aan een zeker laag gehalte van residuen van bestrijdingsmiddelen. Sommige rapporten veronderstellen dat er een verband bestaat tussen deze residuen en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson; astma; depressie en angst; aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD); en kanker, waaronder leukemie en non-Hodgkin-lymfoom. Als we onszelf niet langer blootstellen aan deze gifstoffen, kunnen onze diëten veel veiliger zijn.

 

Is biologisch voedsel goed voor het milieu? 

 

Een van de belangrijkste voordelen van biologische landbouw is dat deze het milieu beschermt. Biologische landbouw vermindert de vervuiling van water en land. Op deze manier zorgen we ervoor dat de vele soorten vogels, dieren en vissen die in de buurt van landbouwgrond leven gezond kunnen blijven.

 

Biologische landbouw bespaart water, vermindert bodemerosie en gebruikt minder energie. Dit maakt het een van de meest milieuvriendelijke landbouwmethodes. Nog zo’n voordeel van biologische landbouw is dat het boeren helpt de bodemvruchtbaarheid te behouden en het land vrij te houden van giftige chemicaliën. Smaakt biologisch voedsel beter?

 

Voor veel mensen is het belangrijkste voordeel van biologisch voedsel de smaak. Wanneer je eenmaal gewend bent geraakt aan de smaak van verse, pesticidenvrije producten, kan het nog behoorlijk lastig zijn om weer terug over te stappen op niet-biologische producten. Mensen beweren vaak dat ze het residu van bestrijdingsmiddelen in niet-biologisch voedsel kunnen proeven en dat de hogere antioxidantenniveaus een echt verschil maken voor de smaak van biologisch voedsel.

 

Eigenlijk is dit ook best logisch. Hogere antioxidantenniveaus en kleinere oogsten betekenen dat er per plant meer voedingsstoffen beschikbaar zijn, waarbij die heerlijke, gezonde smaak dus geconcentreerd wordt.

 

Ben je klaar om voor biologisch te kiezen? Bekijk ons geweldige assortiment voedingsmiddelen die allemaal vrij zijn van pesticiden en ggo’s, en dus ook volledig biologisch. Bovendien kun je meer lezen over Garden of Life en het grondbeginsel van het merk.

 

 

Waarom kiezen zoveel mensen voor een plantaardig dieet?

Jouw gezondheid

Waarom kiezen zoveel mensen voor een plantaardig dieet?

Is het jou ook opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer mensen veganist worden? Je beeldt het in je in ieder geval niet in.

2020-07-14 08:33:50van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert