Recepten

Drie recepten voor jouw darmflora

recepten voor jouw darmflora

Hoewel lichaamsbeweging, voeding en zelfzorg allemaal belangrijke onderdelen van jouw welzijnsregime zijn, begint de daadwerkelijke welzijn in je darmen.

 

Zo’n 70-80% van je immuunsysteem bevindt zich in de darmen. In wezen fungeren de darmen als tweede brein. Wat er in je darmen gebeurt, kan alles beïnvloeden: van je humeur tot de kwaliteit van je slaap.

 

Om jouw darmflora, en zo dus ook andere aspecten van jouw gezondheid, te ondersteunen, moet je een gezond microbioom creëren, waarbij er een balans bestaat tussen goede en slechte bacteriën.

 

Darmflorasupplementen

 

Darmflorasupplementen zijn ontworpen om je te helpen de bacteriën in je darmen in balans te brengen. De microbioomsupplementen van Garden of Life bevatten verschillende stammen van levende bacteriën om je spijsvertering te ondersteunen, maar ook andere gezondheidsvoordelen te bieden.

 

 

Waarom gefermenteerde voedingsmiddelen goed zijn voor je darmen

 

Gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder yoghurt, kefir, kimchi en miso, zijn ook goed voor je darmflora. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen een hoog gehalte aan nuttige bacteriën bevatten die de ‘slechte’ bacteriën in je spijsverteringsstelsel in evenwicht kunnen brengen.

 

Met dit in gedachten delen we drie recepten met gefermenteerde voedingsmiddelen om je darmgezondheid te ondersteunen:

 

Recepten voor een gezonde darmflora

 

1. Kimchi maken

 

Kimchi is een Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten, dat een geweldige aanvulling is op een maaltijd en traditionele groenten net dat beetje extra kan geven.

 

kimchi

 

Ingrediënten:

 

  • 1 grote kool, gewassen en versnipperd
  • 1 el zout
  • 2 wortelen, geschild en geraspt
  • Handje radijsjes, in schijfjes
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • Stukje gember ter grootte van een duim, geraspt
  • 2 el vissaus
  • 1 el basterdsuiker
  • 2 el chilisaus of chilipasta
  • 3 el rijstazijn

 

Methode:

 

  • Was de kool en neem overtollig water op met keukenpapier. Snijd de kool in dunne reepjes en doe ze in een grote kom. Voeg het zout toe en laat minstens een uur intrekken.
  • Schil en rasp intussen de wortel. Snijd de radijsjes in plakjes en doe ze in een aparte grote kom.
  • Meng de geperste knoflook, gember, vissaus, chilisaus, basterdsuiker en rijstazijn in een kleinere kom.
  • Spoel de kool na een uur af en roer deze door de geraspte wortelen en radijsjes. Giet de saus eroverheen en doe het mengsel in gesteriliseerde potten.
  • Sluit de potten en laat ze minstens twee weken gisten vóór consumeren.

2. Recept voor misosoep

 

Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen en zout. Miso wordt regelmatig gebruikt in de Japanse keuken en is een uitstekende basis voor een soep of een smakelijke, veganistische maaltijd.

 

misosoep

 

Ingrediënten:

 

  • 500 ml kokend water
  • 1 el misopasta
  • 250 g boerenkool, gesneden
  • 350 g zachte tofoe

 

Methode:

 

  • Was en hak de boerenkool fijn terwijl je het water kookt.
  • Doe de misosoep in een grote pan en giet het kokende water erbij. Roer tot een bouillon.
  • Breng de pan aan de kook en voeg vervolgens de boerenkool en tofoe toe.
  • Laat ongeveer 10 minuten sudderen. Giet vervolgens in kommen en serveer direct.

3. Een eiwithshake met kefir maken?

 

Kefir is een yoghurtachtige gefermenteerde drank, gemaakt van kefirkorrels. Het wordt traditioneel gemaakt van koe- of geitenmelk, maar er zijn ook zuivelvrije varianten beschikbaar. Aangezien kefir een gefermenteerd product is, bevat het een hoog gehalte aan goede bacteriën die je darmgezondheid in balans brengen.

 

eiwithshake met kefir

Ingrediënten:

 

 

Methode:

 

  • Doe alle ingrediënten in een blender of shaker en mix tot ze goed gemengd zijn.
  • Geniet!

 



Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert