Jouw gezondheid

Leuke manieren gezondheidsactiviteiten bij kinderen aan te moedingen

Als ouder van twee kinderen, de 10-jarige Amelia en de 9-jarige Donny, wil ik ze graag helpen een succesvol en gelukkig leven te leiden. Daarnaast zou ik als voormalig professioneel atleet liegen als ik zou beweren dat ik niet wil dat mijn kinderen succesvol zijn op het gebied van sport.

 

Nog belangrijker is het feit dat ik ben gaan begrijpen dat beweging de hersenontwikkeling ondersteunt. Wat dit in de praktijk betekent, is dat hoe meer onze kinderen zitten, hoe groter de kans is dat ze op latere leeftijd lichamelijke kwalen ontwikkelen. Bovendien maakt het ze vatbaarder voor obesitas. Dit is dan ook zeker iets om in de gaten te houden!

 

Het is nu zelfs zo dat kinderen die zich in de belangrijkste fase van hun motorische ontwikkeling bevinden vandaag de dag steeds meer zitten en steeds minder bewegen

 

Fysieke ontwikkeling bij kinderen 

 

Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) is het percentage van mensen met obesitas in de Verenigde Staten sinds 1985 met meer dan 25% gestegen. Ook in Nederland neemt dit percentage toe. Deze ontwikkeling is niet alleen toe te schrijven aan het voedsel van slechte kwaliteit dat de schappen in de supermarkt vult en verkrijgbaar is in fastfoodketens, maar ook aan technologie. Onze kinderen spelen minder buiten en zitten meer dan ooit achter hun spelcomputers.

 

Het helpt zeker niet mee niet dat sommige scholen bezuinigen op de gymles. Het is nu zelfs zo dat kinderen die zich in de belangrijkste fase van hun motorische ontwikkeling bevinden vandaag de dag steeds meer zitten en steeds minder bewegen. Ik vind dit maar een naar idee.

 

Wat kunnen wij hier als ouders aan doen? Hoe zorgen we ervoor dat we een positieve impact op onze kinderen hebben, zodat ze beter bewegen en gezonder eten? Hieronder geef ik een opsomming van mijn eigen benadering. Ik heb deze benadering bijna twee decennia geleden vastgesteld op basis van de ideeën van Dr. Greg Rose van het Titleist Performance Institute.

 

Je kinderen in beweging krijgen

 

Het uitgangspunt is dat je ervoor zorgt dat je kinderen op zoveel mogelijk manieren in beweging komen, aan de slag gaan met allerlei activiteiten en flink sporten. Laat ze ballen gooien, hardlopen, slaan en springen. Als jij een van die ouders die ervan droomt dat jouw kind een professioneel atleet wordt, laat die droom dan simpelweg varen. Laat je kinderen zelf uitzoeken wat ze leuk vinden. Zorg ervoor dat beweging leuk wordt.

 

Het is mij opgevallen dat wanneer je je kinderen te veel aanspoort, ze waarschijnlijk precies het tegenovergesteld doen van wat jij zou willen. Mijn aanpak is eenvoudig. Wanneer ik iets actiefs ga doen, vraag ik ze niet om mee te doen. Maar zodra ze zien dat ik iets actiefs doe (doorgaans buiten de deur), komen ze direct aanhollen. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je zelf ook extra beweging krijgt.

 

 

 

Jij bent de grootste inspiratiebron voor je kinderen. Als je kinderen jou de hele dag zien zitten, zullen ze dat zelf ook doen. Zorg ervoor dat je minstens tien tot vijftien minuten beweegt in je tuin of in het park. Je kinderen zullen jouw voorbeeld zeker volgen.

 

Als jij een van die ouders die ervan droomt dat jouw kind een professioneel atleet wordt, laat die droom dan simpelweg varen. Laat je kinderen zelf uitzoeken wat ze leuk vinden.

 

Wanneer je het van jongs af aan een gewoonte maakt voor je kinderen om te bewegen, zullen ze het zeker goed doen op het gebied van gezondheid, het algehele leven en mogelijk ook op het gebied van sport.

 

Laten we het nu dan ook nog over voeding hebben. Om te beginnen dien je ervoor te zorgen dat je hoogwaardige voedselproducten in huis hebt. Vervang al het junkfood door heerlijk eten en kies daarbij voor de gezondste voedselbronnen op aarde. Wanneer je ervoor zorgt dat je geen junkfood in huis hebt, zal hun levensstijl hoogstwaarschijnlijk direct met zo’n 70 tot 80% verbeteren.

 

In mijn huishouden gebruiken we het assortiment eiwitpoeders van Garden of Life. Vervolgens mixen wij deze eiwitpoeders samen met groenten, fruit en natuurlijke amandelboter voor heerlijke shakes. De kinderen hebben het gevoel dat ze een ijsje krijgen, terwijl ze eigenlijk allemaal producten aan de shake toevoegen die ze nooit los zouden eten. Naar mijn mening is het verder gemakkelijk. Laat ze kind zijn en plezier hebben. Na twintig jaar in de gezondheids- en fitnessbranche te hebben gewerkt, heb ik geleerd dat maar weinigen van ons een ‘optimale aanpak’ nodig hebben. Introduceer enkele goede regels en je zult merken dat de gezondheid van je kind zich snel zal verbeteren. Zelfs als je aanpak inhoudt dat voedsel met mate gegeten dient te worden.

 

Zorg ervoor dat je kinderen plezier beleven aan het proces. Als ouder kun je ze een bepaalde richting op helpen. Hier zullen ze hun leven lang baat bij hebben.

 

 Don Saladino

Don Saladino

Don Saladino