Antioxidanten zijn voedingsstoffen die voorkomen in plantaardige voedselproducten. Ze worden soms ook wel fytochemicaliën genoemd. Antioxidanten worden aangetroffen in verse groenten en fruit, maar ook in andere planten en voedsel.
Antioxidanten kunnen vrije radicalen, die negatieve effecten hebben, opnemen en omzetten in onschadelijke afvalproducten die het lichaam kan verwijderen voordat er schade wordt aangericht. Kortom, antioxidanten beschermen de lichaamscellen, weefsels en algehele gezondheid.
Mogelijk vraag je je nu af waarom vrije radicalen dan een bedreiging vormen. Een vrije radicaal is een molecuul waarvan één elektron ontbreekt. Dit maakt vrije radicalen uiterst onstabiel. Als gevolg van deze instabiliteit vallen ze stabiele moleculen aan om ze van hun elektronen te beroven. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer nieuwe vrije radicalen ontstaan die schade aanbrengen aan het lichaam.
Hoe antioxidanten het lichaam helpen
Een van de meest positieve eigenschappen van antioxidanten is dat ze de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen. Het is dan ook om deze reden dat de American Heart Association (AHA) een dieet aanbeveelt dat grotendeels bestaat fruit, groenten en andere voedingsmiddelen met antioxidanten.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het antioxidant bètacaroteen, dat voornamelijk voorkomt in oranje en geeloranje groenten en fruit, de gezondheid op cellulair niveau ondersteunt. Andere onderzoeken, waaronder een in 1995 door Harvard University uitgevoerd onderzoek, stellen dat ook het antioxidant lycopeen, dat voorkomt in tomaten, roze grapefruits en ander voedsel, onze cellen kan ondersteunen.
Het komt allemaal neer op de manier waarop antioxidanten de schade bestrijden die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Doorgaans wordt de term oxidatieve stress gebruikt om te verwijzen naar vrije radicalen.
Daarnaast versterken antioxidanten het immuunsysteem en bieden ze extra ondersteuning bij gezond ouder worden. Het is zelfs zo dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een dieet dat veel antioxidanten bevat – en dan zeker de antioxidanten die in bosbessen, aardbeien en spinazie worden gevonden – de hersenen ondersteunt.
Antioxidanten kunnen je bovendien helpen afvallen. Onderzoeken in de American Journal of Clinical Nutrition and Food Chemistry hebben uitgewezen dat het volgen van een dieet dat rijk is aan antioxidanten, fruit en groenten, kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht. De grote hoeveelheid vezels in een dergelijk dieet zorgt er bovendien voor dat je een verzadigd gevoel hebt
De beste manier om meer antioxidanten binnen te krijgen
Een van de meest voorkomende antioxidanten is vitamine E. Deze vitamine wordt in vet opgeslagen. Je lichaam maakt zelf geen vitamine E aan. Je kunt deze essentiële vitamine dus alleen binnenkrijgen via externe bronnen zoals voedsel en supplementen. Als je jouw inname van vitamine E wil verhogen, probeer dan meer volle granen, plantaardige oliën en bladgroenten in je dieet op te nemen.
Nog zo’n effectieve antioxidant is vitamine C. Vitamine C, een in water oplosbare vitamine, is essentieel voor de aanmaak van collageen. Het is dan ook een goed idee om regelmatig voldoende vitamine C binnen te krijgen. Deze vitamine speelt een belangrijke bij het ondersteunen van jouw immuunsysteem. Bovendien is aangetoond dat deze vitamine helpt bij de regeneratie van andere antioxidanten, waaronder vitamine E.