Jouw lichaam

Vier manieren om jouw cardiovasculaire conditie te verbeteren

Het hart is de belangrijkste spier van je lichaam. Dit betekent dat je deze dus net zo hard moet trainen als de rest van je spieren.

 

Bij cardiovasculaire training richt je je op het verhogen van de bloed- en zuurstofstroom door je lichaam. Gelukkig zijn er een groot aantal manieren om je hartslag te verhogen en je bloed sneller te laten stromen.

 

Af en toe loont het om je gebruikelijke fitnessroutine even helemaal anders te doen. Op die manier help je jezelf ontwikkelen én probeer je iets nieuws. Op deze manier houd je niet alleen je trainingsroutine interessant en gevarieerd, maar het kan je ook helpen om jouw cardiovasculaire conditie te verbeteren.

 

Wat wordt er bedoeld met cardiovasculaire conditie? 

 

Cardiovasculaire conditie en cardiovasculaire training zijn niet helemaal hetzelfde. De term cardiovasculaire conditie verwijst naar het vermogen om je hart en longen van voldoende bloed en zuurstof te voorzien om ze optimaal te laten functioneren. Cardiovasculaire training verwijst naar de verschillende activiteiten die je kunnen helpen jouw conditie te verbeteren. 

  

Wanneer je extra aandacht besteedt aan je cardiovasculaire conditie kan dit helpen om je kracht, uithoudingsvermogen en prestaties tijdens het sporten te verhogen. 

  

Als je vaak buiten adem raakt of je niet even fit voelt als je zou willen, zijn er stappen die je kunt nemen om je cardiovasculaire conditie te verbeteren. Deze stappen omvatten een reeks oefeningen die je gemakkelijk in jouw dagelijkse routine kunt inpassen of die je thuis kunt uitvoeren. Denk hierbij aan: 

  

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Zwemmen
  • Touwtjespringen 

Kortetermijnvoordelen van cardiotraining 

 

Aerobics of cardiotraining kunnen je humeur een boost geven. Dit is het gevolg van een verhoogde zuurstoftoevoer naar je hersenen, waarna er endorfines worden afgegeven. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt. Je hersenen geven ook dopamine af wanneer je aan het einde van een training komt, waardoor je een gevoel van voldoening krijgt.

 

Dit heeft als gevolg dat je je de rest van de dag rustiger, minder gestrest en opgewekt voelt.

 

Langetermijnvoordelen van een goede cardiovasculaire conditie 

 

Werken aan je cardiovasculaire conditie kan je kwaliteit van leven aanzienlijk veranderen. Zeker wanneer je jouw training combineert met een gezond dieet.

 

Regelmatige cardiotraining kan je helpen een gezond gewicht te behouden. Hiermee verlaag je bovendien het risico op hoge bloeddruk en cholesterol, alsmede het risico op hartaandoeningen of diabetes type 2.

 

Vier leuke manieren om jouw cardiovasculaire conditie te verbeteren 

 

Probeer een van deze vier manieren om jouw cardiovasculaire conditie op een leuke manier te verbeteren en blijf gegarandeerd gemotiveerd

 

Hot yoga

 

Hoewel hot yoga, ofwel hete yoga, niet energiek genoeg is om als cardiotraining te worden beschouwd, kan het je toch helpen om je algehele cardiovasculaire conditie te verbeteren.

 

 

Veel hot yoga-houdingen kunnen je helpen je longcapaciteit te vergroten. Bovendien ondersteunt deze sport de algehele gezondheid van jouw cardiovasculaire systeem. Daarnaast zorg je ervoor dat je op een andere manier traint en dat je spieren traint die doorgaans buitenspel blijven. Een leuke manier om aan de slag te gaan.

 

Klimmen 

 

Klimmen, zowel binnen als buiten, is een geweldige manier om je cardiovasculaire conditie te verbeteren. Wanneer je je volledig inzet om een goede klimroute te vinden, span je je spieren aan en vraag je net dat beetje extra van je cardiovasculaire systeem. Al met al is dit een geweldige training voor het hele lichaam. Voor een dergelijke training hoef je niet per se naar een speciale klimmuur te gaan. Je kunt ook gewoon op de bomen of rotsen in de buurt van je huis klimmen en genieten van de voordelen van het klimmen wanneer je toch al buiten sport.

 

Vechtsporten

 

Vechtsporten zijn goed voor het hele lichaam en kunnen je zowel fysiek als mentaal sterker maken.

 

Naar een vechtsportles gaan, kan een leuke, sociale manier zijn om te beginnen met trainen. Bovendien geeft het je de kans om aan je zelfverdedigingsvaardigheden te werken. Zo leer je een handige vaardigheid én werk je aan je cardiovasculaire conditie.

 

Trampolinespringen

 

 

Trampolinespringen is een ongelooflijk leuke manier om te trainen. Bovendien vormt het een geweldige manier om eens wat anders te doen dat je gebruikelijke fitnessroutine. Met al het springen dat bij een dergelijke trainingssessie komt kijken, krijg je meer dan genoeg beweging. Maar waarschijnlijk zul je niet eens doorhebben dat je traint omdat je zoveel plezier hebt.

 

Als je traint om je cardiovasculaire conditie te verbeteren, kan het een goed idee zijn om je dieet aan te vullen met een eiwitpoeder om je spiermassa te vergroten. Bekijk het assortiment veganistische eiwitpoeders van Garden of Life.

 

 

Verminder Stress met een Goed Dieet en Beweging

Jouw gezondheid

Verminder Stress met een Goed Dieet en Beweging

Genoeg beweging krijgen én goed eten komt heus niet alleen jouw fysieke gezondheid ten goede. Iets wat wetenschappelijk is bewezen, maar toch niet altijd voldoende aandacht krijgt, is het feit dat goed eten en lichaamsbeweging je mentale gezondheid een boost kunnen geven.

2020-08-05 13:41:04van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert