Recepten

Gezonde recepten met de ingrediënten in je keukenkastjes

Gezonde recepten met de ingrediënten in je keukenkastjes

Nu de schappen in de supermarkt sneller leeg zijn dan ooit en het feit dat we ons aan ‘social distancing’-regels moeten houden, is het plots moeilijker om gezond te blijven eten. Maar dit betekent niet dat je helemaal niet meer gezond kan eten en je lichaam goed kan blijven voeden.

 

Het is mogelijk dat je deze dagen meer koolhydraten eet dan normaal gesproken, of dat je meer voedselproducten uit de diepvries of uit blik eet.

 

Je zult creatief aan de slag moeten gaan met je maaltijden en interessante nieuwe manieren moeten inzetten om meer te bereiken met de ingrediënten die je in huis hebt. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je lichaam nog steeds alle nodige vitamines binnenkrijgt.

 

Gezonde recepten met de ingrediënten in je keukenkastjes

 

Creatief aan de slag met de ingrediënten in jouw keuken 

 

Met deze tips kun je beginnen met het inslaan van handige ingrediënten waarmee je dekomende weken en maanden zeker beter zult doorkomen:

 

  • Houd je voorraadkast gevuld met eiwitrijk voedsel. Denk hierbij aan bonen, linzen, chiazaden, ingeblikte vis, quinoa en noten
  • Gebruik eiwitpoeder en profiteer van een gevuld gevoel en voedzame maaltijden
  • Koop vers fruit en groenten wanneer je de kans hebt en vries het in om ervoor te zorgen dat het niet bederft
  • Leer compromissen sluiten. Als het je niet lukt om tonijn en zalm in blik te kopen, ga dan op zoek dan naar vispaté voor lekkere pastagerechten
  • Als het lastig blijft om pasta te kopen in de winkel kun je er altijd voor kiezen om zelf pasta te maken. Gebruik eieren en bloem, of snij lasagne in dunne repen
  • Gebruik de kruiden, specerijen en bouillonblokjes die je in je keukenkastje hebt om jouw maaltijden extra smaak te geven

 

Met dit in gedachten volgen hier enkele van onze favoriete recepten met ingrediënten uit jouw keukenkastje:

 

Pasta met pesto op basis van de ingrediënten in jouw keukenkastje

 

Pasta met pesto op basis van de ingrediënten in jouw keukenkastje

 

Iedereen heeft in deze tijden wel een heerlijk rust momentje verdiend. Wat echt rust geeft, is een heerlijk warm bord pasta Stel dat je jouw voorraden vlees en tomaten in blik probeert te bewaren voor later, dan kun je er ook voor kiezen zelf pesto te maken. Het is makkelijker dan je denkt.

 

Ingrediënten:

  • 400 g pasta
  • 50 g verse of gedroogde basilicum
  • 100 g kaas
  • 4 el olijfolie
  • 1 knoflookteentje
  • 150 g stukjes walnoten

 

Bereidingswijze:

  • Breng de pasta aan de kook in een pan met water en volg de instructies op de verpakking
  • Meng ondertussen in een blender de walnoten, knoflook, olijfolie, basilicum en het grootste deel van de kaas totdat het geheel een lekkere pesto vormt
  • Zodra de pasta gaar is, giet je het water af en meng je de pesto door de pasta
  • Bestrooi met de resterende kaas en geniet

 

Snelle curry met ingrediënten uit je keukenkastje 

 

Als je currypasta, currypoeder of een selectie van kruiden in je kast hebt, kun je gemakkelijk een smakelijke, voedzame en vullende curry maken voor het hele gezin. Houd er wel rekening mee dat je het niet te pittig maakt als er ook kinderen mee-eten. Dit recept is voor een smakelijke, vegetarische kikkererwtencurry met veel groenten. Maar je kunt het recept ook aanpassen en er kip of andere peulvruchten, zoals linzen, aan toevoegen.

 

Ingrediënten:

  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 1 blik tomatenblokjes of 1 pak passata
  • 2 el kerriepoeder of currypasta (of gebruik 1 tl komijn, 1 tl kaneel, 1 tl gember, 1 tl koriander, 1 tl kardemom om zelf kerriepoeder te maken)
  • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
  • 140 g bevroren uit of 1 gesneden ui
  • 200 g groenten uit blik, zoals erwten, zoete muis of gemengde groenten
  • 1 el olijfolie

 

Bereidingswijze:

  • Fruit de ui en knoflook vijf minuten lang in de olijfolie of tot ze zacht zijn
  • Voeg het kerriepoeder of de currypasta toe en bak nog één of twee minuten
  • Voeg de tomaten en afgegoten kikkererwten aan de pan toe aan laat vijftien minuten pruttelen
  • Voeg de groenten uit blik toe en laat nog eens vijf minuten pruttelen
  • Serveer met rijst, aardappelen uit blik of met een zelfgemaakt platbrood

 

Soep met ingrediënten uit je keukenkastje 

 

Soep is nog zo’n heerlijk recept waarvan je in een keer veel kan maken. Bovendien is het een relatief goedkoop gerecht waarvoor je maar weinig ingrediënten nodig hebt. Als je geen blender hebt, kun je de ingrediënten ook in grotere stukken laten voor een stevigere maaltijd.

 

Ingrediënten:

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 blikken gemengde groenten
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 el olijfolie
  • Kruiden en specerijen (gebruik wat jij het lekkerst vindt)

 

Bereidingswijze:

  • Fruit de ui zo’n vijf minuten lang in de olijfolie of tot deze zacht is
  • Giet de bruine bonen af en voeg deze samen met de rest van de ingrediënten aan de pan toe. Laat het geheel ongeveer twintig minuten sudderen
  • Als je een blender hebt, gebruik deze dan om het mengsel goed samen te laten komen. Als de soep toch nog te dik aanvoelt, kun je water toevoegen. Als de soep niet meer warm is, kun je hem altijd later opnieuw opwarmen en serveren.
  • Als je geen blender hebt, is dat heus geen probleem. Giet de soep in een kom en geniet. Je kunt oud brood roosteren en er croutons van maken als je jouw soep net dat beetje extra wil geven.


Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert