Jouw lichaam

Veganuary: 7 essentiële tips voor nieuwe veganisten

Het is officieel 2021 en dat betekent dat we hard aan ons goede voornemens werken, in ieder geval in januari! Voor sommigen van ons betekent ‘nieuw jaar, nieuwe ik’ het bereiken van nieuwe fitnessdoelen, terwijl het voor anderen gaat om het sparen van geld of het stoppen met een ongezonde gewoonte.

 

Een van de meest populaire voornemens voor mensen is om gezonder te eten en meer groenten te consumeren. Velen gaan echter nog verder, en maken de volledige overstap naar een veganistisch dieet.

 

En dit is waar Veganuary tot zijn recht komt. De campagne moedigt mensen aan om gedurende de maand januari een plantaardig dieet te volgen. Bovendien zorgt de campagne ervoor dat mensen meer te weten komen over de gezondheids- en milieuvoordelen van een veganistische levensstijl.

 

Doe het op je eigen tempo 

 

Sommige mensen kiezen ervoor om van de ene op de andere dag volledig veganistisch te gaan leven, maar dat is niet voor iedereen een haalbare optie. Het kan even duren om de overgang naar veganisme op effectieve wijze te maken. Voor sommige mensen is het zelfs gemakkelijker om de overstap geleidelijk te maken.

 

Hoewel Veganuary deelnemers aanmoedigt om in januari volledig veganistisch te worden, is het belangrijk dat je je niet te veel onder druk gezet voelt om per se van de ene op de andere dag een 100% plantaardige levensstijl te volgen. Zelfs als je niet een hele maand veganistisch wilt leven, kun je beginnen met een aantal kleine stappen. Probeer bijvoorbeeld vleesloze maandagen, of kies ervoor om bij een van je dagelijkse maaltijden geen vlees of zuivel te consumeren.

 

Een dergelijke eerste stap in de richting van vegetarisme of flexitarisme kan al een enorm positief effect hebben op het milieu én op jouw gezondheid.

 

Als je moeite hebt met de overstap is dat echt niet erg. Je hoeft geen perfectie na te streven. Doe het gewoon op je eigen tempo en accepteer eventuele fouten die je maakt wanneer je met een veganistisch dieet begint.

 

Doe je huiswerk 

 

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om veganist te worden, doe dan onderzoek en bereid je goed voor op de overstap. Wat voor soorten voedsel ga je eten? Bieden jouw plaatselijke restaurants en cafés goede veganistische opties aan? Hoe kun je creatief aan de slag gaan met je dagelijkse maaltijden en meer plantaardige ingrediënten gebruiken?

 

Het is ook handig om jezelf te informeren over de beste manier om voedseletiketten te lezen. Zo weet je precies welke ingrediënten je dient te vermijden.

 

Sommige dierlijke ingrediënten zijn moeilijker te herkennen dan andere. Let bijvoorbeeld op niet-veganistische ingrediënten zoals gelatine, albumine (eiwit), caseïne, lactose en weipoeder. Gelukkig plaatsen steeds meer bedrijven tegenwoordig handige ‘geschikt voor veganisten’-etiketten op hun verpakkingen. Toch doen ze dat nog niet allemaal. Ga er dus vanuit dat je veel etiketten zal moeten lezen wanneer je bezig bent met deze overstap!

 

Het leren gaat altijd door. Nadat je met je plantaardige dieet ben begonnen, kun je je kennis blijven uitbreiden door meer te weten te komen nieuwe bereidingswijzen, recepten en plantaardige alternatieven.

 

Kom meer te weten over veganistische voedselvervangers 

 

Volledig overstappen op een veganistisch dieet gaat meestal niet in één keer. Bedenk dus van tevoren goed wat je wil eten voor je ontbijt, lunch en avondeten, en bedenk vervolgens welke vlees- en zuivelvervangers je voor elk van deze maaltijden zou kunnen gebruiken.

 

Veel mensen die twijfelen om over te stappen op een volledig veganistisch dieet vragen zich af of ze wel zonder bepaalde voedingsmiddelen, zoals spek, eieren en kaas, kunnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel uitstekende en goedkope veganistische voedselvervangers voor vrijwel alle noodzakelijke ingrediënten in recepten, evenals veganistische voedselvervangers die niet veel anders smaken dan jouw favoriete dierlijke producten.

 

Bovendien zijn er een flink aantal veganistische alternatieven voor voedingsmiddelen die mensen als essentieel beschouwen. Gebruik bijvoorbeeld eens kokosolie in plaats van boter of agave in plaats van honing.

 

Begin met de gerechten die je kent en waar je gek op bent

 

Je hoeft heus niet direct een echte voedselkenner te zijn om de overstap naar een veganistisch dieet te maken.

 

Maak je vooral niet druk als je culinaire kennis beperkt is wanneer je aan de slag gaat met jouw veganistische dieet. Er zijn meer dan genoeg geweldige, veganistische maaltijden die je kunt bereiden wanneer je je verder verdiept in veganisme. Een leuke manier om aan jouw nieuwe veganistische lifestyle te beginnen, is door enkele van je huidige favoriete recepten aan te passen zodat ze binnen jouw veganistische dieet passen.

 

Wellicht hoef je alleen maar de kaas of eieren in je favoriete maaltijd te vervangen, of je hoeft slecht het belangrijkste vleeseiwit te vervangen door een plantaardig alternatief, waaronder bonen of hartige groenten zoals champignons of zoete aardappel.

 

Vervolgens kun je avontuurlijkere stappen nemen 

 

Zodra je de basisprincipes eenmaal onder de knie hebt, kun je jouw creativiteit de vrije loop laten en nieuwe ingrediënten verkennen. Veel mensen die veganist zijn geworden, zijn het erover eens dat een van de leukst aspecten van deze nieuwe levensstijl is dat het ervoor zorgt dat je steeds meer nieuwe smaken uitprobeert.

 

Veganuary kan een geweldig excuus zijn om jezelf te verwennen en nieuwe plantaardige gerechten uit te proberen; of je nu veganistische restaurants bezoekt of thuis aan het koken slaat.

 

Wanneer je je echt verdiept in het koken op plantaardige basis, kun je steeds meer vleesloze gerechten en recepten van over de hele wereld ontdekken: de Ethiopische, Indiase, Midden-Oosterse en Mexicaanse keukens kennen heerlijke veganistische opties. Vervolgens kun je experimenteren met het gebruik van kruiden om smaak toe te voegen en kun je nieuwe groenten, granen en peulvruchten in jouw gerechten verwerken.

 

Gebruik veganistische supplementen 

 

Als je nog maar net aan de slag ben gegaan met een veganistisch dieet, kan het nog flink lastig zijn om precies te weten hoe je alle vitamines en mineralen die je nodig hebt uit een puur plantaardig dieet haalt.

 

Hoewel het idee dat veganisten nooit genoeg eiwitten binnenkrijgen een mythe is – broccoli bevat bijvoorbeeld meer eiwitten per calorie dan biefstuk – is het stukken lastiger om vitamines zoals B12 en D3 uit een puur plantaardig dieet te halen.

 

Vitaminen B12 en D3 komen beide voornamelijk voor in dierlijke ingrediënten. Maar met een supplement, zoals onze Organics-sprays, kun je er toch voor zorgen dat je beide essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

En als je er echt moeite mee hebt om genoeg plantaardige eiwitten te consumeren wanneer je overstapt op een veganistisch dieet, kun je er altijd voor kiezen om een van onze veganistische eiwitpoeders aan je routine toe te voegen.

 

 

Sluit je aan bij een gemeenschap 

 

De overstap op een volledig veganistisch dieet kan nog best lastig zijn. Zeker als geen van jouw vrienden of familieleden veganist of vegetarisch zijn. Je partner, vrienden of familie aanmoedigen om Veganuary samen met jou te doen, kan ervoor zorgen dat je je de hele maand lang gesteund voelt.

 

Als je die optie niet hebt, kan het enorm nuttig zijn om lid te worden van een gemeenschap van gelijkgestemde mensen. Dit kan zowel online of offline. Deel uitmaken van een gemeenschap van mensen die bezig zijn met dezelfde dingen, geeft je de kans om vragen te stellen, de problemen die je tegenkomt bij de overstap open te bespreken en inspiratie op te doen met de hulp van de anderen in de gemeenschap. Het is een goed idee om lid te worden van Facebookgroepen en veganistische Instagram-accounts te volgen zodat je genoeg inspiratie en motivatie hebt om januari door te komen.

 

Eenvoudig veganistisch worden 

 

De overstap naar veganisme is eenvoudiger dan je op het eerste gezicht zou kunnen denken. Met deze informatie kun je alvast beginnen aan jouw overstap, zelfs als je het slechts een aantal dagen per week probeert.

 

Ben je op zoek naar wat extra hulp om ervoor te zorgen dat je voldoende plantaardige eiwitten en supplementen binnenkrijgt als onderdeel van je nieuwe veganistische dieet? Bekijk dan vandaag nog ons volledige assortiment veganistische producten.

 

Waarom kiezen zoveel mensen voor een plantaardig dieet?

Jouw gezondheid

Waarom kiezen zoveel mensen voor een plantaardig dieet?

Is het jou ook opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer mensen veganist worden? Je beeldt het in je in ieder geval niet in.

2020-07-14 08:33:50van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert