Jouw mentale gezondheid

Zes manieren om duurzamer te leven

Nu klimaatverandering en het broeikaseffect het gesprek van de dag zijn, vragen veel mensen zich af welke stappen ze kunnen nemen om duurzamer te leven.

 

De gevolgen van vervuiling, ontbossing en klimaatverandering (om er maar een paar te noemen!) aanpakken is niet eenvoudig, zeker niet als individu. Toch zijn er veel kleine veranderingen die ieder van ons kan aanbrengen in de dagelijkse routine om bij te dragen aan het redden van de planeet.

 

In dit artikel ontdek je wat duurzaam leven inhoudt en hoe jij zelf duurzamer kunt leven met enkele eenvoudige veranderingen in jouw routine, van het kiezen van biologische producten tot meer lopen.

 

Wat houdt duurzaam leven in?

 

Wanneer we het hebben over duurzaam leven, hebben we het over de keuzes die we in onze dagelijkse routine maken, waarmee we onze impact op de planeet en het milieu verminderen. Denk hierbij aan het gebruiken van hernieuwbare hulpbronnen en het doorvoeren van positieve veranderingen om de aarde voor toekomstige generaties te helpen beschermen.

 

Of je nu in een grote stad woont of al minimalistisch leeft op het platteland, er zijn tal van stappen die je als individu kunt nemen om je impact op het milieu te verminderen. Bekijk hieronder onze top zes van tips voor een duurzaam leven.

 

 

Zes manieren om duurzamer te leven

 

Ontdek welke kleine veranderingen je in je dagelijks leven kunt doorvoeren om een duurzamer leven te leiden:

 

1. Minder autorijden

 

Minder vaak de auto pakken en in plaats daarvan lopen of fietsen is een geweldige manier om een duurzamer leven te leiden. Niet alleen verminder je zo de uitstoot die schadelijk is voor het milieu, maar je bent ook lekker buiten en in beweging.

 

Wanneer we het hebben over duurzaam leven in de stad, denken we aan de maatregelen die je in een stad of stedelijke omgeving kunt nemen om jouw impact op het milieu te verminderen. Zo kun je samen met collega’s naar het werk rijden, het openbaar vervoer nemen, of lopen in plaats van met de auto te gaan.

 

Daarnaast kun je overwegen de overstap naar een elektrische auto te maken.

 

2. Energie besparen

 

Er bestaan veel eenvoudige stappen die je kunt nemen om thuis energie te besparen. Denk hierbij aan het in de winter dragen van extra lagen kleding in plaats van de verwarming aan te zetten, en het op het rek laten drogen van je kleding in plaats van in de wasdroger.

 

Vervang je gloeilampen door energiezuinige ledlampen en vergeet niet alle lichten uit te doen wanneer je een kamer verlaat.

 

3. Minder vlees eten

 

Het is geen geheim dat er bij landbouw aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen. Deze zijn verantwoordelijk voor de effecten van de klimaatverandering.

 

Om duurzamer te leven, kun je overwegen om over te stappen op een plantaardig dieet of om je vleesconsumptie te beperken tot slechts een paar dagen per week. Eet meer volle voedingsmiddelen, zoals granen, peulvruchten, fruit en groenten.

 

Als je niet weet waar je moet beginnen, laat je dan inspireren door onze beste veganistische maaltijdideeën voor beginners:

 

Eenvoudige veganistische maaltijden voor beginners

Recepten

Eenvoudige veganistische maaltijden voor beginners

2021-10-10 08:36:43van Garden of Life

 

4. Hergebruiken en recyclen

 

Velen van ons hebben er al een gewoonte van gemaakt herbruikbare boodschappentassen en waterflessen te gebruiken om zo ons gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Het is belangrijk om hiermee door te gaan en ook na te denken over welke andere dingen kunnen worden hergebruikt om duurzamer te leven.

 

Sommige cafés moedigen klanten al aan herbruikbare bekers mee te nemen door korting te geven op bestellingen. Bovendien bieden steeds meer winkels navullingen van producten aan wanneer je je eigen verpakkingen meeneemt, van pasta en rijst tot wasmiddel.

 

5. Koop lokale producten of verbouw je eigen groenten

 

Overweeg bij jouw wekelijkse boodschappen lokale seizoensproducten te kopen om je impact op het milieu te verminderen. Een nog beter idee is het verbouwen van je eigen producten. Op deze manier heb je volledige controle over het voedsel dat je eet en weet je precies wat je in je lichaam stopt. Je kunt online veel tips vinden over biologisch tuinieren en hoe je jouw eigen voedsel kunt verbouwen.

 

Om voedselverspilling tegen te gaan, kun je restjes fruit en groenten in een heerlijke pastasaus of smoothie verwerken.

 

6. Kies biologische producten

 

Mogelijk heb je al eens gehoord dat biologisch voedsel beter voor jezelf en voor het milieu is. Biologisch voedsel wordt geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, synthetische meststoffen, groeiregulatoren en GGO’s. Hierdoor is het vaak voedzamer. Bovendien kunnen biologische landbouwpraktijken helpen het milieu te beschermen door de water- en bodemverontreiniging te verminderen.

 

Kies bij het boodschappen doen bewust voor biologisch fruit en biologische groenten voor een duurzamer leven.

 

Biologische, volwaardige ingrediënten vormen de kern van onze producten bij Garden of Life. Wij steunen biologische boeren en zorgen ervoor dat alleen de beste ingrediënten in ons assortiment biologische eiwitpoeders en vitaminesupplementen terechtkomen.

 

Onze speciale 100% veganistische lijn, Organics, is gemaakt met echte, volwaardige voedingsingrediënten, die tot aan het zaadje kunnen worden herleid. Bekijk hieronder een selectie van onze biologische vitaminesprays om toe te voegen aan jouw routine:

 

 

Lees in dit artikel meer over wat biologisch precies inhoudt en hoe het je gezondheid kan ondersteunen:

 

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Jouw gezondheid

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Op het eerste gezicht lijken de voordelen van biologisch voedsel duidelijk. Biologische planten worden immers gekweekt zonder pesticiden of synthetische meststoffen, zuiveringsslib, genetisch gemodificeerde organismen of ioniserende straling. Dit klinkt natuurlijk veelbelovend, maar wat betekent het nou eigenlijk?

2020-09-08 20:06:28van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert