Your Body

Essentieel: herstel na het sporten

Ik heb het geluk dat een aantal van mijn klanten professionele atleten zijn. Wanneer ik met individuele atleten werk, en zeker met teams, (van golf, tennis en zwemmen tot voetbal, honkbal, voetbal en hockey) kom ik vaak dezelfde uitdaging tegen. Mijn klanten vinden het lastig om direct na het sporten een maaltijd te consumeren.

 

Het essentiële tijdschema na de training

 

De eerste vijftien minuten na echte inspanning – of het nu gaat om een intensieve training, een wedstrijd of een stressvolle levenssituatie – moeten worden beschouwd als ‘essentieel’. Direct na je training, of nadat je fysieke en mentale stress hebt ervaren, verlangt je lichaam naar de energie die koolhydraten bieden om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Het lichaam snakt naar aminozuren uit eiwitten om beschadigde spieren op te bouwen en te herstellen, evenals naar belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

 

Je lichaam is een efficiënte machine die het herstellen van de uitgeputte spieren aan de hand van voedingsstoffen zo snel mogelijk wil laten verlopen, zodat deze weer kunnen worden opgebouwd en vervolgens efficiënter, sneller en sterker zijn.

 

Het valt niet te betwisten dat deze periode nét na het trainen van cruciaal belang is voor een goed herstel. Maar het is ook een essentieel moment om jou te helpen herstellen van de dagelijkse stress. Onthoud dat hoe efficiënter je herstelt, hoe beter je zult presteren, en niet alleen bij het trainen. Zo kun je je vol overgave storten op alles wat je graag wilt doen. Je lichaam is een efficiënte machine die het herstellen van de uitgeputte spieren aan de hand van voedingsstoffen zo snel mogelijk wil laten verlopen, zodat deze weer kunnen worden opgebouwd.

 

Het Raw Organic Protein-poeder van Garden of Life ondersteunt je lichaam direct na zware inspanningen. En dat doet het op twee manieren. Ten eerste helpt het jouw spierherstel te versnellen en ten tweede helpt het vermoeidheid en pijn na lichamelijke inspanning op natuurlijke wijze te verlichten.

 

 

Na het trainen: spierherstel

 

Om het spierherstel na een trainingssessie te versnellen, hebben jouw spieren glucose nodig om weefsel te herstellen en nieuw weefsel op te bouwen. Dat nieuwe weefsel moet in een langzamer tempo worden opgebouwd om het herstel duurzaam te maken. Wanneer je eiwitten aan jouw glucose toevoegt, voorzie je jouw lichaam van een langere energieboost. De optimale verhouding tussen suikers en eiwitten is 4:1 (vier gram koolhydraten voor elke gram eiwit).

 

 

Verlicht vermoeidheid en pijn

 

Krachtige antioxiderende polyfenolen helpen bij het verlichten van vermoeidheid en pijn. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen de vrije radicalen die vrijkomen bij zware inspanning. Die vrije radicalen breken de weefselcellen van je spieren af. Deze kleine scheurtjes uiten zich in de spierpijn die je voelt. Maar antioxidanten bevorderen ontspanning, herstel en comfort door de vrije radicalen te bestrijden.

 

Mijn klanten vinden het lastig om direct na het sporten een maaltijd te consumeren. 

 

Na een trainingssessie heeft je lichaam meer cellulaire energie nodig om goed te kunnen herstellen. Wanneer je traint, verbruikt je lichaam de reserves aan magnesium en essentiële B-vitamines. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor het opbouwen van energie (deze energie wordt ook wel ATP genoemd).

 

Biologische plantaardige eiwitten zijn de beste keuze

 

Onze Raw Organic Protein bevat dertien rauwe, gekiemde eiwitten en de vitaminen A, D, E en K. Ik gebruik het zelf dagelijks om van alle voordelen te profiteren.

 

Op de dagen dat ik niet train, consumeer ik het na een stressvolle vergadering of evenement, of misschien consumeer ik het als tussendoortje om nog beter te kunnen herstellen van de training van de dag ervoor.

 

De periode net na een training moet je absoluut serieus nemen. Als je veel onderweg bent, zorg er dan voor dat je jouw eiwitboost in een shakebeker mee neemt. Voeg water toe en neem hem mee, waar je ook heen gaat. Hartstikke eenvoudig eigenlijk.

 

 

Puur is belangrijk

Ten slotte adviseer ik mijn klanten altijd dat dieet en rust voorop staan, maar dat het ook belangrijk is dat wanneer je supplementen aan je dieet toevoegt, deze puur zijn. En dan bedoel ik écht puur. Dit houdt in dat ze gecertificeerd zijn door derden zoals NSF for Sport® en Informed-Choice.

 

Daarnaast zijn jouw voedingskeuzes waarschijnlijk al gecertificeerd door het USDA als biologisch en zonder ggo’s, met dit in gedachten lijkt het mij logisch dat de supplementen die je gebruikt ook over deze certificeringen moeten beschikken. Je wil natuurlijk dat jouw supplementen – in combinatie met je voedingskeuzes – een positieve invloed hebben op je gezondheid. Neem dus zeker geen risico’s met producten die niet puur zijn.

 

 

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Jouw gezondheid

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Op het eerste gezicht lijken de voordelen van biologisch voedsel duidelijk. Biologische planten worden immers gekweekt zonder pesticiden of synthetische meststoffen, zuiveringsslib, genetisch gemodificeerde organismen of ioniserende straling. Dit klinkt natuurlijk veelbelovend, maar wat betekent het nou eigenlijk?

2020-09-08 20:06:28van Garden of Life

 Don Saladino

Don Saladino

Don Saladino