Jouw mentale gezondheid

Houd je lichaam en geest ook thuis in vorm

Houd je lichaam en geest ook thuis in vorm

De coronapandemie heeft ons leven van de ene op de andere dag volledig veranderd. Voor diegenen die doorgaans erg actief zijn, veel tijd buiten de deur doorbrengen en veel sociale contacten onderhouden, ziet het leven er nu stukken anders uit. Het is dan ook belangrijk om actief te blijven, zowel fysiek als mentaal.

 

Hoewel onze gebruikelijke trainingsprogramma’s mogelijk moeten worden aangepast, leert iedereen zich ook aan te passen aan de omstandigheden. Wij zijn van mening dat je aanpassen altijd beter is dan opgeven. Sporten is essentieel voor een gezond lichaam. En een gezond lichaam draagt weer bij aan de staat jouw immuunsysteem.

 

Waarom je nu een trainingsprogramma voor thuis nodig hebt

 

Bij Garden of Life moedigen we onze klanten al tijden aan om hun omgeving als sportschool te gebruiken. Of je nu in een boom klimt, traint in het park bij jou in de buurt, of in het weekend gaat klimmen. Hoewel de omstandigheden nu anders zijn, geloven we nog steeds dat je jouw omgeving zo goed mogelijk moet benutten. Zelfs als die omgeving nu stukken beperkter is.

 

Zolang ‘social distancing’ wordt geadviseerd, kunnen de meesten van ons alleen thuis trainen. Maar dit hoeft echt niet te betekenen dat je meteen minder fit wordt.

 

Als je een tuin hebt, probeer dan zoveel mogelijk naar buiten te gaan en te trainen om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Bovendien doen frisse lucht en natuurlijke vitamine D je altijd goed. Mocht je nou geen plek hebben om buiten te sporten, dan zijn er toch nog meer dan genoeg trainingen die je binnen kunt doen. Het is belangrijk om eenvoudige trainingsdoelen aan jezelf te stellen. Op deze manier is het makkelijker om je aan een routine te houden én bovendien zorg je ervoor dat je jezelf geen slechte gewoontes aanleert.

 

Het is eigenlijk best makkelijk om te beginnen met een trainingsroutine in je eigen huis. De huidige situatie heeft als voordeel dat je direct wanneer je wakker wordt, kunt gaan sporten. Door de ochtend te beginnen met een trainingssessie wordt het gemakkelijker om een dag vanuit huis te werken. Als je liever na het werk sport, kan dit ook een geweldige manier zijn om je even te ontspannen.

 

Bovendien kun je er wanneer je thuis sport voor zorgen dat je omgeving zo schoon is als je zelf wil. En dat zorgt weer voor de gemoedsrust die zo belangrijk is voor jouw gezondheid en welzijn.

 

Ideeën voor een trainingssessie thuis  

 

Nu we in zulke onzekere tijden leven, is het een goed idee om positief te blijven. Sport kan daar zeker aan bijdragen. Lichamelijke activiteit maakt endorfine vrij in je lichaam, en dit kan je humeur een boost geven. Dit is zeker iets dat ieder van ons op dit moment nodig hebben.

 

Probeer je zo goed mogelijk aan je gebruikelijke trainingsprogramma te houden, en pas je daarbij aan de huidige omstandigheden aan. Zorg ervoor dat je elke week in ieder geval één dag aandacht besteed aan je benen, waarbij je je richt op squats en lunges. Daarnaast kunnen push-ups je schouders in vorm houden. Doe ook aan planken, aangezien dit goed is voor je rug.

 

Onze handleiding voor een twintig minuten durende trainingssessie voor thuis geeft je meerdere geweldige tips om te trainen in een kleine ruimte. Vergeet ook zeker niet dat er veel nuttige, motiverende trainingen te vinden zijn op YouTube en Instagram. Heb je je gebruikelijke gewichten niet? Probeer eens te trainen met zakken bloem, boeken en met volle potten eiwitpoeder.

 

Daarnaast is het belangrijk dat je jouw trainingssessies zo interessant mogelijk houdt. Of je dat nu doet door samen met je huisdier te trainen of door trainingskaarten te gebruiken en elke keer een paar andere te kiezen zodat je trainingsprogramma er iedere keer anders uitziet. Laat jouw creativiteit je vrije loop om jezelf gemotiveerd, fit en gezond te houden.

 

De beste manieren om je geest gezond te houden  

 

Het is belangrijk om zowel je lichaam als geest actief te houden zolang als het advies rondom ‘social distancing’ geldt. Maar zonder al jouw gebruikelijke sportschoollessen en sociale activiteiten kan het best dat je hier moeite mee hebt.

 

Het is daarom een goed idee om te beginnen met het opstellen van een lijstje waarop je noteert wat je allemaal in huis kunt doen met de middelen die je bij de hand hebt. Dit zijn volgens ons een aantal van de beste ideeën:

 

  • Begin met het lezen van de boeken die al tijden op je nachtkastje liggen
  • Luister naar al jouw favoriete podcasts
  • Kook zoveel mogelijk en vries maaltijden in, zodat je ook in de komende maanden lekker kunt eten Bekijk onze voedzame en lekkere recepten voor inspiratie
  • Ruim zo goed mogelijk op. Wanneer je huis opgeruimd is, zal dat je gemoedsrust geven. En zo’n opgeruimd huis is precies wat we in deze tijden nodig hebben.
  • Begin met de lenteschoonmaak. Hoewel veel onderdelen van het normale leven nu misschien even zijn gestopt, kan een lenteschoonmaak hartstikke goed helpen om je gemoedsrust te versterken. Daarnaast zorgt een goede schoonmaak er natuurlijk ook voor dat je slechte bacteriën verwijdert.
  • Gebruik de extra tijd die je hebt om nieuwe vaardigheden te leren. Dit kunnen professionele vaardigheden zijn die je jezelf aanleert via LinkedIn Learning, of meditatie- en mindfulnesspraktijken die je leert van YouTube of Instagram. Je kunt ook een app gebruik om een nieuwe taal te leren
  • Ga aan de slag met doe-het-zelfprojecten, begin met schrijven, of pak die gitaar die al jaren onder je bed ligt en leer gitaarspelen. Houd je hersenen actief en ontspan je gedachten, als is het maar voor een paar uur. Het is hartstikke belangrijk om je mentale gesteldheid serieus te nemen.
  • Chat en praat zoveel mogelijk met anderen. Telefonisch, via WhatsApp of een videogesprek. We moeten dan wel afstand houden, maar we kunnen toch goed blijven communiceren met onze familie en vrienden.

 

 

 Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert