Jouw lichaam

Grasgevoerd collageen: alles wat je moet weten

Wat is collageen? 

 

Collageen vormt 30% van het lichaamseiwit. Het geeft structuur aan belangrijke weefsels zoals de huid, spieren, botten, haar, pezen en kraakbeen.

 

Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van het lichaam om collageen aan te maken aanzienlijk af. Dit begint zo rond de 30. Ons assortiment grasgevoerde collageenproducten is ontworpen om onze klanten puur, hoogwaardig, absorbeerbaar collageen te bieden voor een elastischere huid, sterker haar en sterkere nagels, en soepele gewrichten voor verbeterde mobiliteit.

 

Het is ons opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer vraag is naar collageenproducten. Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar. Laten we beginnen met de belangrijke informatie: wat is het verschil tussen collageen, bottenbouillon en collageenpeptiden?

 

Collageen is een bijzonder groot eiwit. Het bestaat uit drie lange ketens van aminozuren. Deze ketens bestaan uit achttien verschillende aminozuren, waaronder drie belangrijke aminozuren: proline, hydroxyproline en glutamine. Elk molecuul heeft drie lange kettingen die in een drievoudige helixstructuur zijn gewikkeld.

 

Omdat het zo’n groot molecuul is, moet het lichaam het afbreken om het te verteren. Bottenbouillon is een gedeeltelijk verteerde vorm van collageen (bereid door urenlang botten te koken). Wanneer het volledig is verteerd, heeft het de vorm van kleine ketens van aminozuren. Deze worden collageenpeptiden genoemd. Dergelijke peptiden kunnen gemakkelijk worden opgenomen door het lichaam. Ze worden in de bloedbaan vervoerd en leveren de aminozuren af aan de weefsels zodat er collageen kan worden opgebouwd.

 

De belangrijkste soorten collageen 

 

Hoewel er door het hele lichaam zestien verschillende soorten collageen worden aangetroffen, zijn er slechts drie hoofdtypen (type I, II en III) waaruit ongeveer 90% van al het collageen in ons lichaam bestaat. Type I is daar ongeveer 80% van.

 

Type I collageen 

 

Type I collageen wordt voornamelijk aangetroffen in de huid, pezen, ligamenten, botten en tanden. Het is de belangrijkste structurele verbinding van het haar, de huid en de nagels. Type I wordt meestal geconsumeerd door mensen die fijne lijntjes en rimpels willen minimaliseren, alsmede voor huidelasticiteit en hydratatie.

 

Type III collagen

 

Type III, het op een na meest voorkomende collageen in ons lichaam, wordt aangetroffen in de huid, spieren en bloedvaten. Type III en type I gaan bijna altijd samen. Ze vormen een spinnenwebachtige structuur. Dit type komt vaker voor in gebieden zoals ons maagdarmkanaal, lymfestelsel en organen. Het wordt het meest gebruikt in combinatie met type I voor darmgenezing en om de elasticiteit en hydratatie van de huid te verbeteren.

 

Onze schoonheidsproducten op basis van grasgevoerd collageen combineren de voordelen van type I en III met de plantaardige ingrediënten van Organics om de noodzakelijke bouwstenen te leveren voor de productie van collageen. We hebben 10,5 mg silica uit biologisch bamboe, 45 mg vitamine C uit biologische amla-bessen en 2500 mcg biotine uit biologisch sesbania grandiflora-blad toegevoegd. Deze ingrediënten zijn essentieel voor de productie van collageen in het lichaam.

 

 

Hoe we collageen op humane wijze produceren.

 

De hele wereld krijgt zijn collageen als bijproducten van de vlees-/rundvleesindustrie. De toeleveringsketen voor ethisch, humaan gekweekt grasgevoerd rundvlees is dan ook klein, en we komen veel twijfelachtige beweringen tegen. Garden of Life heeft hard gewerkt om de schoonste bron van collageen te vinden. Voor ons was dit het belangrijkste onderdeel van het proces: samenwerken met boeren die onze waarden delen. Gezond vee loopt vrij rond, wordt gevoed met gras zonder ggo’s, wordt humaan behandeld en krijgt geen antibiotica en hormonen toegediend. Wij houden deze waarden hoog.

 

Op plekken waar er extreem grote veekuddes zijn, zoals in Zuid-Amerika, is volledige traceerbaarheid van de dieren in de kudde niet mogelijk. Daarom hebben we ervoor gekozen samen te werken met kleinere boerderijen met meer traceerbare systemen om ons collageen op de markt te kunnen brengen.

 

We halen ons collageen uit Duitsland, waar we met kleinere boerderijen samenwerken. We hebben ons tot Europa gewend omdat ggo’s daar verboden zijn en de kuddes veel kleiner en beter traceerbaar zijn.

 

Ons gehele collageenassortiment is extern gecertificeerd als Paleo-Friendly, Keto Certified en NSF Gluten Free. Bij het opzetten van een toeleveringsketen voor ons collageen, leerden we meer over de uitdagingen die gepaard gaan met het verkrijgen van externe certificeringen voor vee. Zo heeft Non-GMO Project Verification nog geen methodes beschikbaar voor vee, al werken ze hier al wel aan voor ons.

 

Hoewel we weten dat er geen ggo’s worden gebruikt voor ons vee en het gras geen ggo’s bevat, hadden we een verificatie van een externe partij nodig om aan onze eigen normen te voldoen. Om deze reden wordt onze nieuwe collageenlijn getest door het IGEN (het internationale programma voor evaluatie en kennisgeving van genetisch gemodificeerd organismen). IGEN is een extern certificeringsprogramma dat is ontwikkeld om te testen op de aanwezigheid van ggo’s.

 

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Jouw gezondheid

Is biologische voedsel echt beter voor je?

Op het eerste gezicht lijken de voordelen van biologisch voedsel duidelijk. Biologische planten worden immers gekweekt zonder pesticiden of synthetische meststoffen, zuiveringsslib, genetisch gemodificeerde organismen of ioniserende straling. Dit klinkt natuurlijk veelbelovend, maar wat betekent het nou eigenlijk?

2020-09-08 20:06:28van Garden of Life

 Dawn Thorpe Jarvis, MSc

Dawn Thorpe Jarvis, MSc

Schrijver en Expert

Test