Uncategorized

Thuis profiteren van een mediterraan dieet

Naast het weer is het verrukkelijk verse mediterraans dieet een van de redenen waarom veel van ons elk jaar op vakantie gaan in landen als Griekenland en Italië.  

 

De vakantieplannen van 2020 kunnen er anders uitzien dan normaal, maar je kunt nog steeds thuis genieten van de smaken en gezondheidsvoordelen van het mediterraans dieet. 

 

De Wereldgezondheidsorganisatie erkent dat het mediterraans dieet gezond en duurzaam is, en rapporten tonen aan dat hart- en vaatziekten beduidend minder vaak voorkomen in Griekenland, Italië en andere landen rond de Mediterraanse Zee. 

 

 

 

 

Met dit in gedachten kan een mediterraans dieet een goede manier zijn om weer gezond te gaan eten na de lockdown, als we langzaam weer beginnen te wennen aan een nieuwe routine. 

 

 

Wat is een mediterraans dieet?

 

Het mediterraans dieet is een plantaardig dieet, maar het hoeft niet veganistisch of zelfs niet vegetarisch te zijn. Elke mediterraanse maaltijd moet beginnen met kleurrijk fruit, groenten, noten, zaden en gezonde hele granen. Deze gezonde vezels gaan gepaard met een handje vol proteïne. 

 

Als je een mediterraans dieet volgt, moet je elke dag fruit, hele granen en gezonde vetten van olijfolie, noten, zaden en vette vis tot je nemen. Vette vis, zoals tonijn, zalm, makreel en sardientjes bevatten ook omega 3, dat voordelen heeft voor alles: van een gezond hart tot gezonde hersenen.  

 

Voeg wekelijks gevogelte, bonen en eieren toe aan je mediterraans dieet, en vervang verwerkte voeding zo veel mogelijk voor whole foods. 

 

 

 

 

Het mediterraanse dieet zit ook vol met polyfenolen. Dit zijn verbindingen uit planten die natuurlijke antioxidanten bevatten. Polyfenolen kunnen een rol spelen bij het onder controle houden van spijsvertering, ontsteking en zelfs gewicht, omdat ze de gezonde bacteriën in je darmmicrobioon kunnen voeden. Voorbeelden van polyfenolen in het mediterraans dieet zijn: 

 

  • Basilicum 
  • Oregano 
  • Salie 
  • Rozemarijn 
  • Selderijzaad 
  • Kappertjes 
  • Artisjokken 
  • Groene en zwarte olijven 

De levensstijl van het mediterraanse dieet

 

Het mediterraanse dieet zou zoveel meer moeten zijn dan alleen wat je eet – het is een hele levensstijl. 

 

De kern van het mediterraanse leven is genieten van tijd met familie en vrienden (iets wat we allemaal nog meer zullen gaan waarderen na COVID-19), de tijd nemen om het voedsel te bereiden, te delen en er ontspannen van te genieten, heerlijk ontspannen maaltijden zonder afleidende schermen, en op een prettige manier sporten, zoals wandelen in de buitenlucht of zwemmen in de zee – het is een levenswijze. 

 

 

 

 

Als je voor het eerst begint met een mediterraans eetschema moet je wennen aan andere keuzes: vervang bijvoorbeeld suiker door fruit, honing of esdoornsiroop, vervang geraffineerde granen voor volle granen, verzadigde vetten voor avocado, olijfolie, noten en zaden. 

 

Drink water, koffie of thee zonder suiker of zoetmaker. Bedenk daarbij wel dat elke dag een heerlijk glas rode wijn bij het diner voor velen ook deel uitmaakt van de mediterraanse levensstijl.  

 

Als je geen of weinig alcohol drinkt, kun je nog steeds profiteren van de gezondheidsvoordelen van rode wijn met de Garden of Life Raw Resveratrol-supplementen, die gezond zijn voor het hart en helpen bij gezond ouder worden. 

 

 

Deze capsules bevatten 350 mg rauwe resveratrol, extracten van 23 soorten rauwe fruit en groente, met inbegrip van de rauwe, biologische druif cabernet sauvignon. De hoeveelheid resveratrol in deze supplementen staat gelijk aan die van 200 flessen rode wijn.  

 

Je boodschappenlijst voor een mediterraans dieet

 

De eerste stap naar een mediterraans dieet is om je koelkast en keukenkastjes met de volgende etenswaren te vullen: 

 

  • Fruit – appels, citrusvruchten en bessen zijn allemaal prima 
  • Groente – uien, wortels, spinazie, broccoli, artisjokken 
  • Volkoren brood, pasta en rijst 
  • Linzen, peulvruchten en bonen 
  • Amandelen en cashewnoten 
  • Pitten en zaden – zonnebloem, pompoen, lijnzaad en chia 
  • Zeevruchten – zalm, makreel, kreeft, krab, mantelschelpen 
  • Gevogelte – biologische weidekip 
  • Eieren – biologische kip, eend of kwartel 
  • Kruiden – extra vergine olijfolie, zeezout, kruiden, kurkuma en kaneel 
  • Olijven 
  • Biologische kaas 
  • Biologische Griekse yoghurt 

 

Ontdek meer gezonde manieren om te koken en te eten bij Garden of Life: 

 

Gezonde recepten met de ingrediënten in je keukenkastjes

Recepten

Gezonde recepten met de ingrediënten in je keukenkastjes

Nu de schappen in de supermarkt sneller leeg zijn dan ooit en het feit dat we ons aan 'social distancing'-regels moeten houden, is het plots moeilijker om gezond te blijven eten. Maar dit betekent niet dat je helemaal niet meer gezond kan eten en je lichaam goed kan blijven voeden.

2020-07-28 09:28:55van Garden of Life



Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert