Jouw gezondheid

Alles wat je moet weten over oregano

Oregano is een scherp, smaakvol kruid dat vaak wordt toegevoegd aan spaghetti bolognese of pizzasaus. Maar oregano is veel meer dan een smaakvol ingrediënt voor een Italiaanse maaltijd. 

 

Oregano wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde. Dankzij de antioxiderende eigenschappen van oregano zou het vele voordelen voor de gezondheid hebben. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van oregano? 

 

Oregano komt uit het Middellandse Zeegebied en het groeit ook in West-Azië en Mexico. Het groeit goed in een gematigd klimaat en wordt pikanter naarmate de temperatuur stijgt. 

 

Omdat oregano een natuurlijke antioxidant is, kan het helpen vrije radicalen te bestrijden die anders tot oxidatieve stress zouden leiden.  

 

Vrije radicalen kunnen ontstaan door metabolische processen in het lichaam maar ook door externe bronnen zoals vervuiling, röntgenstralen en sigarettenrook. Daarom is het belangrijk jezelf zo min mogelijk daaraan bloot te stellen, en een dieet te volgen vol antioxidanten, waarmee je het effect van vrije radicalen kunt bestrijden en oxidatieve stress kunt voorkomen.  

 

Wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze goed voor je?

Jouw gezondheid

Wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze goed voor je?

2020-10-26 14:29:29van Garden of Life

 

Een andere plantaardige stof in oregano is carvacrol. Carvacrol is ontstekingsremmend. Gecombineerd met de stof thymol, die ook van nature voorkomt in oregano, wordt ook aangenomen dat het antibacterieel is. 

 

In de kruidengeneeskunde wordt oregano traditioneel gebruikt om de symptomen van een gewone verkoudheid te bestrijden. Verder is het ook gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, wat betekent dat het ook zou kunnen helpen bij de darmgezondheid. 

Oregano-olie 

 

Oregano-olie wordt via stoomdestillatie verkregen van gedroogde oregano. De Organics oregano-olie kruidendruppels van Garden of Life zijn 100% biologisch en veganistisch. We zijn er trots op dat we de herkomst van elk afzonderlijk ingrediënt kunnen herleiden tot het zaad of de grond. 

 

We raden voor het beste resultaat aan elke dag zes druppels van onze biologische oregano-olie vermengd met water te nemen tussen de maaltijden door. Elk flesje bevat ongeveer 200 doseringen en een eenvoudig te gebruiken druppelaar. 

 

Organics oregano-olie kruidendruppels bevatten zowel carvacrol als thymol, en ondersteunen je in het seizoen. 

 

Receptinspiratie met oregano 

 

Oregano smaakt aromatisch en tegelijkertijd aardachtig en een beetje bitter. Het wordt veel gebruikt in Italiaanse, Griekse en Mexicaanse recepten. Dankzij zijn kenmerkende smaak is het lekker in verschillende gerechten, zoals in deze heerlijke, levendige salade en ongelooflijk smakelijke veganistische pesto, vol heerlijke smaak. 

 

Veganistische pesto 

 

Ingrediënten: 

 

  • 60 g verse oregano 
  • 60 g verse basilicum 
  • 30 g edelgistvlokken 
  • 30 g noten of pitten (pecannoten, zonnebloempitten of pompoenpitten smaken er allemaal lekker bij) 
  • 1 el olijfolie 
  • ½ tl citroenzeste 
  • Scheutje balsamicoazijn 
  • Snufje zeezout 

 

Bereidingswijze: 

 

  • Doe alle ingrediënten in een foodprocessor, meng ze totdat ze zacht zijn. Er kunnen wat kleine stukjes noot overblijven, maar dat is lekker voor de algemene textuur van je pesto 
  • Geniet ervan als dip, serveer het bij de pasta of mix het in een saladedressing voor een heerlijk fris bijgerecht 

 Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert