Jouw lichaam

Ketose voor dummies: Hoe stel je een ketogeen dieet samen?

Bij een ketogeen dieet is doorgaans 70% tot 80% van de totale calorieën afkomstig uit gezonde vetten. De resterende 20% tot 30% van de calorieën zijn afkomstig van koolhydraten en eiwitten. Het eten van dit dieet brengt je lichaam in een staat die ook wel ‘ketose’ wordt genoemd. In deze staat verbrandt je lichaam voornamelijk vet verbrandt voor zijn energiebehoeften.

 

Om in deze ketose te komen en blijven, is het de bedoeling dat je zo min mogelijk koolhydraten en suiker consumeert; minder dan 50g per dag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam begint met het verbranden van de resterende aanwezige koolhydraten, waarna het overgaat op opgeslagen glucose, voordat de ketonen aan de beurt zijn. Ketonen worden geproduceerd door de lever en worden door het lichaam gebruikt voor energieproductie en belangrijke hersenfuncties.

 

Ketonen zijn cellulaire ‘superbrandstoffen’. De nadruk ligt hierbij op een van deze ketonen, bèta-hydroxybutyraat (BHB), die krachtige, heilzame processen stimuleert. Beta-hydroxybutyraat is belangrijk voor de regulering van belangrijke genen, ontstekingsregulatie, immuunsysteemactiviteiten én de antioxidantfunctie van het lichaam. Dit belangrijke keton is een van de fundamentele redenen waarom het ketodieet zo goed werkt.

 

Keto-dieet: al jouw vragen beantwoord

Jouw lichaam

Keto-dieet: al jouw vragen beantwoord

Een keto- of ketogeen dieet kan je helpen af te vallen en spieren te kweken. Bovendien kan een dergelijk dieet het risico op gezondheidsproblemen als gevolg van ongezonde voeding of overgewicht verminderen.

2020-09-15 14:36:31van Garden of Life

 

Voordat je aan een nieuw dieet begint, is het een goed idee om je huisarts te raadplegen. Zeker wanneer dit de eerste keer is dat je je aan een ketodieet waagt. Het zou zomaar kunnen dat een ketogeen dieet goed bij je past.

 

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van een ketogeen dieet 

 

Draagt bij aan gewichtsverlies 

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die een ketogeen dieet volgen en sportenafvallenUit één langetermijnonderzoek bij mensen die gedurende 24 weken een ketogeen dieet volgdenbleek dat het totale gewicht en de BMI van de deelnemers aanzienlijk waren verminderdDeze resultaten werden behaald door het volgen van een ketogeen (vetrijkkoolhydraatarmdieet. 

 

Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid 

 

Als er één gezondheidsmythe is die ontkracht zou moeten worden, is het wel het aloude fabeltje dat vet de bloedvaten verstopt, met coronaire hartziekten als gevolg. De onderliggende oorzaak van hartaandoeningen is een ontsteking, met de verdikking van de vaatwand als gevolg. Een ketogeen dieet ondersteunt de gezonde reactie van het lichaam op ontstekingen.

 

Helpt bij het behoud van een goed bloedglucosespiegel 

 

Aangezien het ketogene dieet zulke positieve gevolgen heeft voor de bloedsuikerspiegel, is het niet verrassend dat onderzoeken keer op keer uitwijzen dat dit koolhydraatarme dieet je lichaam helpt een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden.

 

Bevordert de gezondheid van de hersenen

 

Een groot voordeel van het volgen van een ketogeen dieet is dat het zorgt voor een verhoogde productie en afgifte van ketonen. Ketonen stimuleren de synthese van nieuwe neurale netwerken in de hersenen en ondersteunen de algehele hersenfunctie.

 

Verhoogde energieniveaus 

 

Het energieniveau op peil houden, vooral tijdens een training of als je een drukke dag hebt, kan nog knap lastig zijn als je jouw energie uit koolhydraten haalt. Wanneer je lichaam zich in ketose bevindt, gebruikt het vet als brandstof en worden de hersenen gevoed met ketonen om het energieniveau op peil te houden.

 

 

Een goede start: het ketodieet voor beginners 

 

Stap 1: Vasten

 

Begin door één tot twee dagen te vasten. Zorg ervoor dat je deze dagen veel water drinkt. Dit zal het lichaam dwingen om alle beschikbare koolhydraten te verbranden. Een uitstekende manier om je lichaam een zetje in de goede richting te geven. Maar raadpleeg ook zeker eerst je arts voordat je begint met vasten.

 

Stap 2: Ga op zoek naar de juiste voedselproducten voor ketose

 

Dit is het moment om ketoproducten in huis te halen, zodat je klaar bent om met je nieuwe dieet te beginnen zodra je klaar bent met vasten. Je hebt veel gezonde vetten nodig, zoals avocado’s en kokosolie, evenals eiwitten. Eenvoudige producten waarmee je kan beginnen, zijn onder andere champignons, broccoli, zeevruchten, gevogelte, eieren, kaas en Griekse yoghurt.

 

Stap 3: Ga op zoek naar een ketosupplement

 

Haal de keto- en koolhydraatarme producten van Garden of Life in huis. Deze producten helpen je het ketogene dieet eenvoudiger te maken. Met deze gemakkelijk te mengen poeders hoef je je niet af te vragen of je nou wel precies genoeg vetten, eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt. Gebruik ze als maaltijdvervanger of voeg ze toe aan shakes en smoothies. Maar je kunt ze uiteraard ook gebruiken bij het koken of bakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Stap 4: Bereid je maaltijden goed voor

 

Plan wat je de eerste week gaat eten zodat je goed bent voorbereid. Wanneer je eenmaal goed op web bent, zul je je eigen gerechten kunnen samenstellen die precies de juiste hoeveelheden van alles bevatten en die jij echt lekker vindt.

 

Stap 5: Blijf bewegen

 

Zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt. Of je nu een ketogene levensstijl volgt omdat je probeert af te vallen of om een optimale gezondheid bereiken: je kunt niet zonder lichaamsbeweging. Als je nog geen fitnessroutine hebt, zorg er dan voor dat je een activiteit kiest die je leuk vindt. Drie tot vier keer per week dertig minuten lang stevig wandelen is een geweldige manier om in beweging te komen. Skate, fiets of wandel … zorg er in ieder geval voor dat je plezier hebt! Sporten en lichaamsbeweging zijn bovendien goed voor de spijsvertering: en deze is absoluut belangrijk wanneer je aan een ketogene levensstijl begint.

 

 Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert