Jouw gezondheid

Het effect van vrije radicalen op ons welzijn

Genetica, blootstelling aan de zon, stress en slechte gewoonte zoals roken kunnen ervoor zorgen dat onze huid vroegtijdig veroudert. Maar wist je dat vrije radicalen ook een rol hierbij kunnen spelen? En ze kunnen niet alleen van invloed zijn op je huid. Ze kunnen ook van invloed zijn op andere aspecten van je gezondheid en welzijn. 

 

Sommige vrije radicalen komen van nature voor in je lichaam. Je kunt echter ook worden blootgesteld aan vrije radicalen uit de omgeving, zoals vervuiling, pesticiden en sigarettenrook. 

Wat zijn vrije radicalen? 

 

Vrije radicalen zijn instabiele atomen met een onvolledige buitenlaag. Hierdoor verbinden zij zich met andere atomen om stabieler te worden, waarbij ze elektronen van andere atomen gebruiken om hun buitenlaag aan te vullen.

 

Als dit gebeurt met zuurstofmoleculen kan er oxidatieve stress ontstaan. Hoewel dit van nature kan plaatsvinden, kan het ook worden veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals: 

 

 • te veel alcohol drinken 
 • roken  
 • grote hoeveelheden gebakken of verwerkt voedsel eten 
 • blootstelling aan chemicaliën, met inbegrip van pesticiden en luchtvervuiling 

 

Als je vrije radicalen en het effect dat ze op je gezondheid en welzijn kunnen hebben, onder controle wilt houden, is het goed om deze factoren te vermijden en te vervangen door gezondere gewoonten. 

Het effect van vrije radicalen op het lichaam 

 

Als je lichaam gaat verouderen, kan het de effecten van vrije radicalen steeds minder goed bestrijden. Dit kan vervelende gevolgen hebben: de huid wordt minder elastisch, je krijgt rimpels, grijze haren, je haar valt uit en de textuur van je haar kan zelfs veranderen. 

De effecten van vrije radicalen bestrijden 

 

Het is heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen de effecten van vrije radicalen om het uiterlijk en innerlijk van je lichaam en geest in goede staat te houden. Een eenvoudige en efficiënte manier om de effecten van vrije radicalen te minimaliseren, is door meer antioxidanten aan je dieet toe te voegen.  

 

Dit kan eenvoudig door de aanbevolen vijf porties fruit en groente per dag te eten. Fruit en groenten zitten vol antioxidanten die niet alleen helpen de effecten van vrije radicalen te bestrijden maar ook veel andere voordelen bieden voor je gezondheid en welzijn.  

 

Voorbeelden van voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn:  

 

 • Bessen
 • Kersen 
 • Citrusvruchten
 • Broccoli
 • Wortels
 • Tomaten
 • Vis
 • Ui
 • Knoflook  

 

Wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze goed voor je?

Jouw gezondheid

Wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze goed voor je?

2020-10-26 14:29:29van Garden of Life

Waar vind je antioxidanten die vrije radicalen bestrijden 

 

Wij van Garden of Life bieden verschillende producten aan met natuurlijke antioxidanten, alsook essentiële vitaminen en voedingsstoffen om in goede gezondheid te blijven. 

Vitamine E is een van de meest voorkomende antioxidanten. Je lichaam kan het niet uit zichzelf aanmaken. Daarom kunnen supplementen, zoals onze Vitamin Code Raw vitamine E capsules helpen het effect van oxidatie op het lichaam te matigen en de cellen zo te beschermen tegen oxidatieve stress. Deze supplementen bevatten ook vitamine A, D, K en selenium. 

 

Daarbij is curcumine, een stof in kurkuma, een ingrediënt met van nature antioxiderende eigenschappen, en dat je vindt in onze Organics kurkuma kruidentabletten – extra kracht en Organics kurkuma kruidenboostpoeder. Deze helpen je om de effecten van vrije radicalen te bestrijden en je darmgezondheid te ondersteunen. 

 

 

Kom meer te weten over de verschillende vitaminen die voordelig zijn voor de specifieke gezondheidsbehoeften van mannen en/of vrouwen: 

 

Hebben mannen en vrouwen verschillende vitamines nodig?

Jouw gezondheid

Hebben mannen en vrouwen verschillende vitamines nodig?

Een juiste balans van vitamines is essentieel voor een gezond lichaam, maar bestaan er eigenlijk verschillen tussen de soorten vitamines die mannen en vrouwen nodig hebben?

2020-09-23 14:14:04van Garden of LifeGarden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert