Recepten

Genieten van een veganistische kerst

vegan christmas dinner vegetables

Gebruik deze kerst als een kans om nieuwe tradities te creëren of om iets op de tafel te zetten dat je nog nooit eerder hebt gemaakt.

 

Of je dit jaar nu meer tijd hebt om te zitten, of hard op zoek bent naar nieuwe inspiratie voor het kerstdiner, we hebben al onze favoriete veganistische kooktips voor de kerst voor jou verzameld.

 

Van zelfgemaakte veganistische lekkernijen tot tips voor het maken van een perfect notengebraad, en zelfs veganistische worstenbroodjes; hier vind je onze tips voor een heerlijke veganistische kerst:

 

Ideeën voor zelfgemaakte veganistische lekkernijen

 

Jam, marmelade of chutney maken van het fruit of de groenten die al in je koelkast liggen, is een geweldig idee als je veganistische lekkernijen wilt bereiden.

 

Dit soort lekkernijen zijn niet alleen budgetvriendelijk, maar het is ook een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan.

 

homemade preserves

 

Als je op zoek bent naar inspiratie voor smaakcombinaties, is een winterse appel-cranberrychutney zeker een goed idee, of probeer anders eens een feestelijke, traditionele sinaasappelmarmelade.

 

Haal veganistische bakingrediënten in huis

 

Onze veganistische ingrediënten helpen je met het maken van allerlei lekkers: van veganistische kerstpudding tot kerstbroden en veganistische gebakjes. In ons assortiment vind je:

 

  • Veganistische boter
  • Plantaardige melk (amandel, soja en kokos zorgen voor verschillende smaken in jouw recepten)
  • Lijnzaad, om met water te combineren tot bindend lijnzaadei
  • Veganistische kaas of edelgistvlokken, met een kaasachtige smaak
  • Garden of Life rauwe biologische eiwitpoeders in de smaken Vanille, Chocolade en Vanille-chai. Deze zijn geweldig voor het toevoegen aan een recept van vullende veganistische eiwitten en extra smaak

 

Maak jouw notengerecht perfect

 

Een notengerecht is een klassieke keuze voor een vleesvrij kerstdiner. Je eigen veganistische notengebraad maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Waarschijnlijk heb je al een groot deel van de benodigde ingrediënten in je keukenkastje liggen.

 

Een notengebraad wordt meestal gemaakt door noten fijn te hakken (je kunt amandelen, pecannoten, walnoten, hazelnoten of paranoten gebruiken) en deze te mengen met kastanjes, veenbessen en andere kruiden naar keuze; zo geef je het recept een unieke smaak.

 

Ondertussen moet je wat groenten bakken. Ui, wortelen, prei en selderij zijn goede keuzes.

 

Meng de gehakte noten met een notenboter en plantaardige melk en roer de gekookte groenten er vervolgens doorheen.

 

Giet het hele mengsel in een cakevorm en plaats het 30-40 minuten in de oven.

 

Veganistische worstenbroodjes

 

Als het je eerste kerst is als vegetariër of veganist, maak jij je misschien nog wel het meest zorgen dat je dit keer geen worstenbroodjes krijgt.

 

Maar met zoveel veganistische worstjes en zelfs veganistische alternatieven voor spek, is het heel eenvoudig om een plantaardige versie van deze feestelijke favoriet te bereiden. Veel supermarktmerken zijn zelfs begonnen met het verkopen van kant-en-klare veganistische worstenbroodjes.

 

Word creatief met je groenten

 

Groenten zijn absoluut de ster van een veganistisch kerstdiner. Je moet er alleen voor zorgen dat je jouw groenten kookt zonder dierlijke producten.

 

roasted carrots and parsnips

Gebakken aardappeltjes

 

Gebakken aardappeltjes worden traditioneel bereid in ganzen- of eendenvet, maar een even smakelijk (en gezonder) veganistisch alternatief is om je aardappelen te besprenkelen met olijfolie, rozemarijn en tijm, voordat ze de oven in gaan.

 

Wortelen en pastinaken

 

Honing en boter zijn populaire feestelijke glazuren voor wortelen en pastinaken, maar ahornsiroop werkt net zo goed en is een heerlijke keuze om wat zoetheid toe te voegen aan jouw kerstdiner.

 

Spruitjes

 

Voeg extra smaak en knapperigheid toe aan je spruitjes door ze samen met kastanjes te bereiden: een echte kerstklassieker.

 

De reden dat veel mensen niet van spruitjes houden, is omdat ze al snel te lang gekookt worden. Als je ze echter sauteert met wat kastanjes in een beetje olijfolie, verandert de smaak volledig. Je zult spruitjes nooit meer op dezelfde wijze zien.

 

Alles draait om (veganistische) jus

 

Onze beste tip voor veganistische jus is om een bakje champignons te wassen en in plakjes te snijden. Vervolgens kook je ze in groentebouillon tot ze zacht zijn.

 

Haal je pan van het vuur en meng het geheel met een blender of keukenmachine tot een gladde, jusachtige consistentie. Breng op smaak met zwarte peper of rozemarijn en tijm.

 

Zet een kannetje van deze veganistische paddenstoelenjus op je kersttafel. We kunnen je alvast vertellen dat deze perfect samengaat met de gebakken aardappelen en het notengebraad.

 

Een bijzonder veganistisch kerstdessert

 

Wist je dat aquafaba (het water bij de kikkererwten uit blik) eigenlijk een geweldige eiwitvervanger is voor het maken van schuimgebak?

 

Een feestelijke pavlova is een werkelijk adembenemend kerstdessert. Bovendien kun je dit dessert gemakkelijk veganistisch maken door aquafaba te gebruiken.

 

Bedek je meringues met veenbessen, sinaasappelpartjes en stukjes gekristalliseerde gember om feestelijke smaak toe te voegen. Maak het dessert vervolgens helemaal af met een flinke hoeveelheid poedersuiker ‘sneeuw’.

 

Voor meer bakinspiratie (waaronder ook een paar niet-veganistische recepten), bekijk je onze gezondere varianten van zelfgemaakte favorieten:

 

5 bakrecepten met een gezondere twist

Recepten

5 bakrecepten met een gezondere twist

2021-11-08 09:18:42van Garden of Life



Garden of Life

Garden of Life

Schrijver en Expert