Maak jouw notengerecht perfect
Een notengerecht is een klassieke keuze voor een vleesvrij kerstdiner. Je eigen veganistische notengebraad maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Waarschijnlijk heb je al een groot deel van de benodigde ingrediënten in je keukenkastje liggen.
Een notengebraad wordt meestal gemaakt door noten fijn te hakken (je kunt amandelen, pecannoten, walnoten, hazelnoten of paranoten gebruiken) en deze te mengen met kastanjes, veenbessen en andere kruiden naar keuze; zo geef je het recept een unieke smaak.
Ondertussen moet je wat groenten bakken. Ui, wortelen, prei en selderij zijn goede keuzes.
Meng de gehakte noten met een notenboter en plantaardige melk en roer de gekookte groenten er vervolgens doorheen.
Giet het hele mengsel in een cakevorm en plaats het 30-40 minuten in de oven.
Veganistische worstenbroodjes
Als het je eerste kerst is als vegetariër of veganist, maak jij je misschien nog wel het meest zorgen dat je dit keer geen worstenbroodjes krijgt.
Maar met zoveel veganistische worstjes en zelfs veganistische alternatieven voor spek, is het heel eenvoudig om een plantaardige versie van deze feestelijke favoriet te bereiden. Veel supermarktmerken zijn zelfs begonnen met het verkopen van kant-en-klare veganistische worstenbroodjes.
Word creatief met je groenten
Groenten zijn absoluut de ster van een veganistisch kerstdiner. Je moet er alleen voor zorgen dat je jouw groenten kookt zonder dierlijke producten.

Gebakken aardappeltjes
Gebakken aardappeltjes worden traditioneel bereid in ganzen- of eendenvet, maar een even smakelijk (en gezonder) veganistisch alternatief is om je aardappelen te besprenkelen met olijfolie, rozemarijn en tijm, voordat ze de oven in gaan.
Wortelen en pastinaken
Honing en boter zijn populaire feestelijke glazuren voor wortelen en pastinaken, maar ahornsiroop werkt net zo goed en is een heerlijke keuze om wat zoetheid toe te voegen aan jouw kerstdiner.
Spruitjes
Voeg extra smaak en knapperigheid toe aan je spruitjes door ze samen met kastanjes te bereiden: een echte kerstklassieker.
De reden dat veel mensen niet van spruitjes houden, is omdat ze al snel te lang gekookt worden. Als je ze echter sauteert met wat kastanjes in een beetje olijfolie, verandert de smaak volledig. Je zult spruitjes nooit meer op dezelfde wijze zien.
Alles draait om (veganistische) jus
Onze beste tip voor veganistische jus is om een bakje champignons te wassen en in plakjes te snijden. Vervolgens kook je ze in groentebouillon tot ze zacht zijn.
Haal je pan van het vuur en meng het geheel met een blender of keukenmachine tot een gladde, jusachtige consistentie. Breng op smaak met zwarte peper of rozemarijn en tijm.
Zet een kannetje van deze veganistische paddenstoelenjus op je kersttafel. We kunnen je alvast vertellen dat deze perfect samengaat met de gebakken aardappelen en het notengebraad.
Een bijzonder veganistisch kerstdessert
Wist je dat aquafaba (het water bij de kikkererwten uit blik) eigenlijk een geweldige eiwitvervanger is voor het maken van schuimgebak?
Een feestelijke pavlova is een werkelijk adembenemend kerstdessert. Bovendien kun je dit dessert gemakkelijk veganistisch maken door aquafaba te gebruiken.
Bedek je meringues met veenbessen, sinaasappelpartjes en stukjes gekristalliseerde gember om feestelijke smaak toe te voegen. Maak het dessert vervolgens helemaal af met een flinke hoeveelheid poedersuiker ‘sneeuw’.
Voor meer bakinspiratie (waaronder ook een paar niet-veganistische recepten), bekijk je onze gezondere varianten van zelfgemaakte favorieten: